Slovenija
16 ogledov

Virus z znakom slovenske policije

racunalnik Shutterstock
Policija opozarja na računalniški virus, ki zahteva plačilo globe.

Policija opozarja na širjenje škodljive kode, ki uporabnikom pri obiskovanju spletnih strani prikaže obvestilo o blokiranju računalnika in o obveznem plačilu globe za odblokiranje. V obvestilu so uporabljeni znaki slovenske policije, ki uporabnika zavajajo, da je obvestilo dobil od policije. Policija sporoča, da gre za razširjeno virusno okužbo.

Kot so v sporočilu za javnost zapisali na policiji, tovrstnih obvestil nikakor ne pošiljajo, temveč gre za v svetu že znano in dokaj razširjeno virusno okužbo. Uporabnik svoj računalnik po njihovih navedbah običajno okuži s pregledovanjem okuženih spletnih strani, med katerimi so tudi takšne s pornografsko vsebino. Z virusom okužen računalnik nato uporabniku prikaže sporočilo o blokiranju računalnika, tako da je dejansko onemogočeno nadaljnje delo z računalnikom.

Polomljena slovenščina

Iz same vsebine v slovenskem jeziku je razvidno, da gre za pomanjkljiv prevod, najverjetneje opravljen s samodejnim prevajalnikom. Prav tako so zavajajoče in napačne navedbe členov in kazni, ki naj bi izhajale iz slovenskega kazenskega zakonika, saj tovrstne dikcije v navedenih členih tega zakona ne obstajajo, so pojasnili.

Na policiji zagotavljajo, da takšnih obvestil ne pošiljajo, zato uporabnikom svetujejo, naj takšnim obvestilom ne nasedajo in ne plačujejo nikakršnih zneskov. Svetujejo jim tudi, naj uporabljajo licenčno programsko opremo in protivirusne programe, redno posodabljajo nameščeno programsko opremo ter menjajo in varujejo uporabniška imena in gesla za dostop do različnih internetnih storitev. Prav tako naj bodo pozorni pri obvestilih v slovenskem jeziku, saj gre pogosto za napačne prevode s pomočjo aplikacij za samodejno prevajanje.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.