Slovenija
79 ogledov

Višja omejitev v primeru del na avtocesti

Zaprto počivališče Povodje Anže Petkovšek
Kadar je zaradi del zaprt le odstavni pas, bomo lahko kmalu vozili 20 kilometrov na uro hitreje.

Zakaj je v primerih zaprtega odstavnega pasu zaradi del hitrost na avtocesti omejena na 80 kilometrov na uro, se sprašuje bralec. Opozarja namreč, da lahko na vsaki cesti izven naselja vozi 90 kilometrov na uro, pa so tam lahko pešci, kolesarji in traktorji, poleg tega pa le en vozni pas, medtem ko sta na avtocesti dva. 

Zapora 1 | Avtor: Pravilnik o načinu označevanja in zavarovanja del Pravilnik o načinu označevanja in zavarovanja del
Na Darsu so nam pojasnili, da vzdrževalci avtocest prometno signalizacijo v primeru zapor zaradi del postavijo v skladu s Pravilnikom o načinu označevanja in zavarovanja del na javnih cestah in ovir v cestnem prometu. 

Omejitev se spreminja

Za pojasnila smo se obrnili na ministrstvo, ki je pristojno za promet in je predlagalo ta pravilnik. Tu pa so nas z odgovorom presenetili, saj bo kmalu dovoljena hitrost višja. Novi pravilnik, ki začne veljati 6. julija, bo namreč v primerih, ko je zaprt le odstavni pas, predpisoval omejitev hitrosti 100 kilometrov na uro in ne več 80. 

"V kolikor z zaporo ne posegamo v prometni pas, bo po novem Pravilniku o zaporah na cestah omejitev 100 km/h (takšna zapora je v pravilniku pod oznako A1), če pa zapora poseže v prometni pas in povzroči njegovo zožitev, pa se hitrost omejuje na 80 km/h," so pojasnili. 

Dodajajo še, da so vse zapore uskladili z Darsom, ki ima izkušnje iz prakse. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • matermila 09:02 24.junij 2016.

    Mene bolj kot to,zanima kdo so bili mojstri,ki so izvajali dela na sanaciji obloge vozne površine v tunelu Pletovarje,v smeri proti MB. Česa takega pa še nisem videl.Pred sanacijo,omejitev 100 km/h,po sanaciji omejitev 60 km/h,dva ali tri dni zatem - ...prikaži več zapora voznega pasu,zaradi grbin.A so že poiskali krivca in ali so mu že dodali negativno referenco?Sramota je,da sedaj,za zaporo krivijo poškodbe v tunelu,ki so jih seveda povzročili sami.

  • Papaja Popi 18:31 23.junij 2016.

    150 bi bilo zelo dobro.Večina bi itak vozila 80 - 100 , kot do sedaj.

  • AnzeSmolej 18:29 23.junij 2016.

    Dejansko so samo uskladili pravilnike z realnim stanjem. Itak večina vozi nad 80...bližje 100. Sedaj bomo pa lahko vozili 115 fajn :) Še splošno omjitev dvignimo na 150, na lokalnih pa na 100 pa bo.