Slovenija
32 ogledov

Višja plača le trik

Miroslav Troha Boštjan Tacol
Varnost Maribor. Višja neto plača na račun splošne olajšave, nato pa šok pri dohodnini.

Miroslav Troha, zaposlen v podjetju Varnost Maribor, je bil šokiran, ko je dobil dohodnino za lani in ugotovil, da bo moral doplačati kar 240 evrov. Doplačilo mu bo tako pojedlo dobro tretjino plače.

Lani je kot varnostnik zaslužil od 514 do 631 evrov neto (s prevozom na delo in prehrano pa od 673 do 737 evrov). Med letom je sicer opazil, da je dobil tri plače, ki so bile višje kot po navadi. Ko je v podjetju vprašal, zakaj, so jih, kot je dejal, “v računovodstvu podjetja potolažili, da je zdaj to nova plača”.

Durs pojasnil doplačilo

Veselje pa se je v šok spremenilo letos, ko je z davčne uprave (Durs) dobil izračun dohodnine za lani. Najprej mislil, da se je zgodila napaka, in je vložil ugovor, a mu je Durs odgovoril, da so podatki, “posredovani s strani izplačevalca, pravilni” in da mora res doplačati 240 evrov dohodnine. Ob natančnem pregledu plačilnih list za lani pa je Durs ugotovil, da mu je delodajalec “devet mesecev pri plači upošteval splošno olajšavo v višini 517,14 evra, tri mesece pa v višini 350,48 evra”, čeprav se njegova osnovna plača ni spreminjala. Več denarja v denarnici je tako občutil izključno zaradi “trika z olajšavo”, je pripomnil.

Namerno zavajanje

Prepričan je, da delodajalci tako namerno zavajajo zaposlene, da imajo višje plače. “Zagotovo nisem edini. Na davčnem uradu v Domžalah so mi povedali, da je samo na njihovem uradu vsaj še nekaj sto takih primerov,” je dejal.

Na Dursu podatkov, koliko delodajalcev v Sloveniji brez vednosti zaposlenega pri plači obračuna višjo olajšavo, kot bi jo glede na višino plače morali, nimajo. Prav tako ne vodijo statistik, pri koliko zaposlenih se je med letom spremenila višina obračunane splošne olajšave pri plači.

Komentarjev 2
  • jakec1897 09:03 20.maj 2012.

    Le vkup, le vkup uboga gmajna.......

  • privat 07:11 20.maj 2012.

    to vse omogoča Janša&Pahor limited company...zato bedasti folk uprite se nepravni ureditvi...