Zdravje > Aktualno
106 ogledov

Vitamin D preprečuje napade astme

Napad astme Profimedias
Z vitaminom D proti napadom astme.

Tovrstne raziskave so še kako pomembne, saj po zadnjih podatkih kar tristo milijonov ljudi na svetu trpi zaradi astme.

Da vitamin D pomaga, so pokazale nedavne klinične raziskave, v katerih so sodelovali bolniki v Združenih državah Amerike, Kanadi, Indiji, na Japonskem, na Poljskem in v Veliki Britaniji. 

Adrian Martineau, profesor na Univerzi v Londonu, ki je vodil raziskavo pravi, da so rezultati sicer obetavni, vendar je kljub temu pozval k previdnosti.

"Govorimo o relativno majhnem številu kliničnih preizkusov, ti bolniki pa so ponavadi trpeli zaradi blage do zmerne oblike astme" je dejal.

V količni meri vitamin D res pomaga, bodo tako pokazale dodatne raziskave z otroki in starejšimi, ki obolevajo za hujšo obliko astme. Kot so obljubili britanski raziskovalci, bodo rezultati te dodatne študije znani že v nekaj mesecih.

Erika Kennington, predsednica britanskega društva bolnikov z astmo ob tem dodaja,  da so rezultati obetavni, vendar zahtevajo dodatna dokazila, ki bo treba še potrditi: " Astma ima različne klinične oblike, zato je možno, da vitamin D pomaga le nekaterih, ne pa vseh,"  je še opozorila. 

dezurni@zurnal24.si

Preberite še:

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.