Vizita za živali > Festival
217 ogledov

“Poskusili bomo tudi s polži”

12. obletnica Ambasadorjev nasmeha Anja Ščuka
Ambasadorka nasmeha, mati treh otrok in skrbnica mnogih terapevtskih živalic Meta Štravs ima veliko izkušenj z vzgojo živali in otrok. Pravi, da je pri obojih pomembna doslednost, veliko vlogo pa ima tudi neverbalna komunikacija …

Katere živali imate trenutno doma?
Trenutno imamo pet psov, dva labradorca in tri pse pasme ihasa apso, dva muca, enega miniaturnega ameriškega pujsa, dva kunca, dva morska prašička, dve činčili, dve bradati agami, dva ahatnika, paličnjake treh različnih vrst, akvarij v katerem so zlate ribice in žabice krempljičarke ter afriškega beloprsega ježka.

Katere od teh živali niso terapevtske živali oziroma katere živali niso Abasadorji nasmeha? Načeloma je tako … Ko prideš k nam v družino, moraš delat (smeh). Dve psički ihasa apso nista terapevtski. Od tega se bo ena letos šolala, ena pa na žalost karakterno ni primerna za terapevtsko žival. Ne zadosti mojim kriterijem, ki so kar visoki. Druge živali pa večinoma kar. Letos bomo poskusili tudi s polži ahatniki. Ker smo ugotovili, da so otrokom, ki imajo kakšne senzorne posebnosti, včasih živali kot so polži ali bradate agame bistveno bolj blizu kot pa živali z dlako. 

Zakaj so jim bolj blizu te živali?
Otroke, ki so hipersenzibilni, lahko dlaka preveč vzburi in povzroči stisko. Medtem ko je z živalicami z luskami in podobnimi živalicami bolje… Lahko je pa ravno obratno, nekateri otroci rabijo mehko dlako, oziroma žival, h kateri se lahko stisnejo.

ambasadorji nasmeha | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Zakaj ježek?
Preko afriškega beloprsega ježka lahko otroke ozaveščamo o naših ježkih, o njihovih potrebah in o tem, da so to nočne živali. Če se ježa sreča podnevi, zato nekaj ni čisto v redu. Otrokom lahko povem, kakšno je pravilno hranjenje ježka. Za otroke je zaimivo tudi taktilno, ker ima bodice …

Kaj pa činčila?
Pri činčili je mene presenetilo to, da se jih da zelo dobro naučiti trikcev. Večina činčil, ki pride k meni, pride v slabšem stanju, oziroma so bili hišni ljubljenčki, s katerimi se ni nihče ukvarjal. Zato kažejo odpor in strah do človeka in se jih počasi poskusi navajati … So pa fine, ker so res mehke in ker nimajo krempeljcev. Zato so primerne tudi za otroke, ki se tega bojijo, da se jih tudi lažje božati.

Kaj pa morski prašički?
Morski prašički in kunci so fini, ker jih ima za hišne živali doma veliko otrok.  Pomembno je, da se pogovorimo o njihovi pravilni oskrbi. O tem, da morski prašiček ni srečen, če je cel dan sam zaprt v kletki, ampak potrebuje tudi gibanje, potrebuje izpust. Povem jim, da so to živali, ki imajo rade družbo in je bolje, če bi jih bilo skupaj več. To so živali, ki običajno živijo v skupinah.

Zakaj so v redu paličnjaki?
Paličnjaki so zanimivi predvsem za otroke, ki imajo strah pred pajki ali pred drugimi žuželkami. V vrtcu otroke do določene starosti te stvari zelo zanimajo, treba je le paziti, da se ne zlomijo nogice … Treba je imeti ves čas nadzor nad  njimi …

Kakšne vrste paličnjakov imate?
Živi list, avstralski in navadni vietnamski. Avstralski je najbolj masiven, sicer pa so vsi veliki za eno dlan. Obstaja tudi večja vrsta, tudi  20 do 30 centimetrov, ampak zanje trenutno nimam prostora.

Zakaj je v redu agama?
Fina je, ker so tudi kuščarji pri otrocih vedno bolj popularni kot hišne živali. Sami kuščarji so poceni, sama oskrba pa je precej dražja. Cena agame je okoli 25 evrov. Če pa računaš celo oskrbo, stroški kar naraščajo. Ker agame kar tri mesece niso aktivne, postanejo za otroke tudi hitro nezanimive. Se pa dobro obnesejo tudi taktilno, ker je imeti v rokah kuščarja čisto drugače kot imeti v rokah žival z dlako.

12. obletnica Ambasadorjev nasmeha | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka

Kaj je z ahatniki?
Ahatnik je velik polž, katerega hišica je malce večja od dlani, ko popolnoma odraste. K nam v hišo sta prišla, ker ima sin rad polže in je zbiral ostale polže naokoli. Zato smo rekli, da bo imel zdaj v terariju polža in ostalih v hiši ne bomo imeli (smeh). Ko se enkrat navadijo roke, in če roka ni slana in vlažna, se pustijo božati. Imajo rožičke ven in veselo lezejo.

Kaj pa mucke?
Imamo dva mucka.  Čarlija, ki je terapevtski muc, s katerim delamo tudi projekt Beremo z nasmehom za otroke. Obiskuje tudi šole in vrtce in je krvodajalec. In imamo mladega mucka Tačka, ki šele spoznava terapijo.

Je veliko težje z muckom, kot pa s psom?
Ja.

Koliko težje in zakaj?
Pes bo nekaj naredil, ker si želi tvoje pozornosti in tvojega odobravanja. Muc bo nekaj naredil, ker bo preračunal, da se mu to splača. Sicer je tako, da je Čarli pri nas odraščal s psi in nisem čisto gotova, ali Čarli sploh ve, da je muc. Njegova nadomestna mama je bila namreč Tia, naša labradorka. Tudi naš drugi muc si je za nadomestno mamo zbral Tio … Gret se hodi pa k pujsu.

Kaj pa pujs?
Pujs mi je bil fascinanten že zelo dolgo, ker so to zelo bistre živali. Včasih celo prebistre za njihovo dobro. Ogromno časa je treba vložiti, da se jih socializira primerno našemu standardu. Težava je v tem, da si vsi predstavljamo, da bodo miniaturni ameriški pujsi ostali majhni in ljubki, ampak na žalost ali srečo pujsi rastejo pet let. To pomeni, da večina pujsov doseže večje teže kot so 30 ali 40 kilogramov in se je treba zavedati, da se za miniaturnega pujsa smatra nekje do 120 kilogramov teže.  Za pričakovati je, da bo imel več kot 40 kilogramov … Imel jih bo nekje od 40 do 120. Treba se je zavedati tudi, da jim zrastejo čekani, da jih brez zgodnje sterilizacije in kastracije matrajo tudi hormoni in se lahko pojavijo tudi prvi znaki agresije …

S psi ste pa začeli?
Psi so nekaj, kar me je spremljalo od zibke naprej. Baje sem kot otrok spala v košari z našim irskim setrom. Prvi res moj moj pes je bila Tia, ki me je naučila marsikaj … 

Kaj na primer?
Doslednosti. Tega, da če v knjigi piše, da je labradorec idealen dužinski pes, pomeni, da bo kar nekaj uničil, če mu je dolgčas. Saj bo po treh letih vlaganja res odličen družinski pes, do takrat pa je treba preživet (smeh). Podobno je z drugimi pasmami.

12. obletnica Ambasadorjev nasmeha | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka
Kako da ste se odločili za lasha apso?
Ta pasma je prišla k nam tako … Meni je preminil en mali kuža. Želela sem si imeti enega majhnega kužka zaradi otrok, potem je prišla priložnost, da sta k nam prišla kar dva naenkrat.

Zakaj to počnete, zakaj se ukvarjate s terapijo s pomočjo živali? Zaradi denarja najbrž ne?
Ne (smeh). Ko me je en vaš stanovski kolega vprašal, koliko s tem zaslužim, sem mu rekla, da približno 300 evrov minusa na mesec.

Zakaj?
Že sama oskrba in hrana brez veterinarskih stroškov nanese nekje toliko. Če delaš z živaljo, potrebuje ta kvalitetno oskrbo, sicer ne bo delala. Hvala bogu, da imam zlate veterinarje  (če jih lahko naštejem so Gregor Mohorič, Ana Zaninović in Anja Paternost)…

No zakaj potem to počnete?
Zato, ker sem lahko skozi lastno izkušnjo pri svojih otrocih in pri otrocih s posebnimi potrebami videla, kaj vse lahko naredijo živali. Tako me je kar potegnilo. Vsi pravimo, da to počnemo, da naredimo nekomu drugemu dobro, ampak v bistvu nam te terapije dajo več, kot pa dajo tem otrokom, ko prideš tja. To, da ima nekdo takšne težave zaradi jecljanja … In mu začne muc presti v naročju, da lahko zato prebere eno stran … To je zame več kot pa plača, ki bi jo dobila na koncu meseca.

Delate pa tudi veliko dobrega za živali, ker ozaveščate otroke o skrbi, negi …
Ja, tu gre za dvorezen meč. Ko zdaj vsi govorimo o tem, kako so živali fine in dobri terapevti, se jih tudi kupuje za ta namen za otroke. Se je pa treba zavedati tudi, kaj vse je treba storiti, da bo ta kuža otroku res pomagal, starši imajo s tem ogromno dela. Ker se kupi otroku žival samo zato, da bi bila terapevtska, zelo veliko takih živali konča kmalu v oglasnikih … Meni je super, da se je začelo veliko govoriti o terapiji s pomočjo živali. Po drugi strani pa imaš kepo v želodcu, ker slišiš od veterinarjev, da so starši kupili otroku z motnjo avtističnega spektra činčilo. Glede na to, da je bil otrok hipersenzibilen, s činčilo nista šla skupaj, ker je bilo zanj stresno. Treba je vedeti, katero žival za katerega otroka … 

K vam pride tudi veliko živali, ki so iz takih primerov?
Ne, moramo se zadrževati, ker nismo zavetišče. Tudi moj partner pravi, da nismo zavetišče. A je res kar nekaj živali prišlo k meni na ta način. Večinoma se trudimo, da jih damo naprej, kakšna pa tudi ostane.

12. obletnica Ambasadorjev nasmeha | Avtor: Anja Ščuka Anja Ščuka
Koliko otrok imate?
Imam tri otroke, stare, sedem, pet let in devet mesecev …

Kako vam uspe biti taka super mama in super skrbnica?
Jaz ne maram izrazov super … Vsi se trudimo po najboljših močeh. Včasih so mi dani očitki, da se zaradi toliko živali manj posvečam otrokom, ampak bi jaz rekla, da ni res. Pri nas ima Jure, sin,  čez paličnjake, akvarij in polže. Hčerka ima potem vse, kar je puhasto … Pomembno se mi zdi, da moji otroci rastejo z živalmi in z leti spoznavajo tudi odgovornost, ki jo živali prinesejo s seboj.

Kot sem uspela zadnjič spoznati vaše otroke … So zelo topli, prijetni in lepo vzgojeni otroci …
Ja jaz se poskusim pri vzgoji držati istih načel … Želim biti dosledna pri vzgoji in pri živalih, ki jih dobim in pri otrocih. Pa naj me zdaj nekdo razume tudi narobe, če želi … Doslednost in tudi veliko neverbalne komunkacije … Vedno pogosteje ugotavljam, da se z neverbalno komunikacijo pri obojih doseže bistveno več kot pa z verbalno. 

Kaj to konkretno pomeni?
Da poskusim najti red. Da se da veliko stvari povedati tudi na neverbalni način. Tudi že sami vejo, kdaj naredijo kaj narobe. Te oboji preberejo, še preden si začneš kričati (smeh).

Katere živali boste pokazala na Sejmu za ljubitelje živali?
Prinesla bom oba moja zajčka, oba morska prašička. Eden je goli. Ni čisto goli, ampak ima par ščetin. So pa zanimivi, ker so čisto drugačni kot pa navadni. Mislim priti še s pujsom in z mucom. Psi bodo enkrat za spremembo ostali doma (smeh).Na stojnici bomo prisotni med 9 in 12 uro. Predstavitve živali pa si bodo sledile le ena na enkrat. V društvu imamo pravilo, da lahko delaš samo z eno živaljo na enkrat.

Če želi kdo kontaktirati Ambasadorje nasmeha … šola zavod …
Kontaktirajo nas lahko vedno preko naše Facebook strani, preko naše spletne strani na www. ambasadorji-nasmeha.si, kjer je objavljen info mail …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.