Vizita za živali > Festival
114 ogledov

Sejem za ljubitelje živali II: Odgovorno skrbništvo živali

sejem 2016 Anže Petkovšek
Rdeča nit dogodka je odgovorno skrbništvo živali

Dugo leto zapored je naš portal v sodelovanju s Kinološko zvezo Slovenije pripravil edinstveni dogodek v Sloveniji, Sejem za ljubitelje živali. Obiskovalcev je bilo tudi letos še več kot lani, odzivi dobri, v Češminov park v Domžalah pa je prišlo okoli 17.000 ljudi. 

V ospredje dogodka smo tudi letos postavili odgovorno skrbništvo živali in s tem motom bomo nadaljevali tudi prihodnje leto.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

"Naš glavni namen je namreč ozaveščanje o tem, da je otroke že od malega treba učiti lepega ravnanja z živalmi. Na sejmu jih spoznajo in imajo z njimi stik. Otrokom je treba že zgodaj dopovedati, da je žival velika odgovornost, da sem jim dogajajo krivice, ki sicer velikokrat ne razumemo, da moramo z njimi lepo ravnati, saj bo lepše tako njim kot živalim. Gre za nekaj o čem na našem portalu oziroma podstrani Vizita za živali, ki je edinstvena v Sloveniji, tako ves čas pišemo, opozarjamo. Zunanji strokovnjaki ljudem pomagajo z nasveti in ob tem osveščajo," je o sporočilu sejma povedal Matej Košir, odgovorni urednik portala Žurnala24 in ob tem napovedal, da se vidimo tudi prihodnje leto, seveda v Domžalah, kjer so tako rekoč posvojili ta projekt.

"Odgovorno lastništvo se začne že v času, ko se za žival šele odločamo, ko izbiramo in tehtamo o tem. Ko žival pride k nam, je namreč v celoti odvisna od nas in mi smo v celoti odgovorni za njeno dobro počutje in za njeno početje," na ves glas in to že od leta 1999 opozarjajo na Društvu za zaščito živali Ljubjana.

Na včerajšnjem sejmu se je k njim obrnilo kar nekaj obiskovalcev, ki jih je zanimalo kaj počno, kako se pridružiti, kako pomagati. Kot pravijo, se je v zadnjih letih veliko tega spremenilo na bolje, čeprav je še vedno preveč tistih, ki jim ni mar: "Še vedno pa poskušamo ljudi naučit, kaj je ogovorno lastništvo živali, oziroma kaj storiti, ko naletimo na takšno žival, ki nima skrbnika. Ko srečamo zapuščeno žival, je namreč vedno treba poklicati zavetišče, ki tej živali poišče lastnika ali novega skrbnika. Če se ljudje ne znajdejo, naj pokličejo na številko 112, kjer jih bodo napotili k ljudem, ki pomagajo,"  tistim, ki mogoče tega še ne vedo sporoča Maša Cerjak Kastelic  iz Društva za zaščito živali Ljubljana.

Kar se odgovornega lastništva tiče, pa na omenjenem društvo opažajo, da še vedno obstajajo tudi tisti neodgovorni: "V času poletnih dopustov še vedno beležimo porast zapuščenih živali, to je poleti oziroma v času, ko imajo živali mladiče. Zato je odgovorno skrbništvo tudi preprečevanje mladičev, če jih ne želimo imeti. Tako v EU kot Sloveniji zato zelo vpodbujajo kastracije in sterilizacije, da nezaželjenih mladičev sploh ne bi bilo."

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Psi, mačke, kunci, morski prašički, kanarčki, papige želve; vse to so živali, ki jih je v slovenskih domovih največ, čeprav se  zadnji dve desetletji ljubitelji živali vedno bolj navdušujejo tudi nad neobičajnimi hišnimi ljubljenčki iz eksotičnih krajev. Doma imajo legvane, kameleone, pajke,kače in še kaj bi se našlo.

Eksotične živali zagotovo sodijo le v dom izkušenega skrbnika, ne začetnika, na to so na Sejmu za ljubitelje živali opozarjali tudi v Društvu ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo. Sicer pa taka žival ravno tako zahteva  odgovornost, ljubezen in spoštovanje.

"Razžalostil in presenetil me je primer odvrženega pitona pri Žalcu. Lastniki so ga očitno odvgli zato, ker je bil bolan in star. Ker je bil en dan na prostem, je zaradi podhladitve umrl.  Za takšne primere smo v glavnem slišali iz tujine, kjer imajo več tovrstnih eksotičnih živali," na primer neodgovornega lastništva, ki ga je mogoče najti tudi v Sloveniji opozori predsednica društva Bioexo, Nika Leben, ki sicer razume spremenjene okoliščine, ko ljudje, tudi njihovi člani, zaradi selitve, bodisi kakšnih drugih življenskih dogodkov, za takšno žival ne morejo več skrbeti:

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Imeli smo nekaj primerov klicev staršev, češ, da je njihov otrok v dobi najstništva nabavil pajka ali kačo, potem ko je odrasel, pa to žival bodisi zaradi družine ali selitve prepustil staršem. To se mi zdi zelo odgovorno od njih, da pokličejo nas, ki potem za takšno žival poiščemo novega skrbnika," pravi Lebanova. Tudi zanjo se odgovorno lastništvo začne pri začetkih, ko se za žival šele odločamo. Zato svetuje vsem, da se oglasijo pri lastnikih, ki takšno žival že imajo, bodisi v društvu, kamor se na srečo obrača vedno več radovednežev.

"Za žival je treba skrbeti od nakupa oziroma rojstva, pa tja do njene smrti. Dobro je treba premisiti o njeni življenski dobi, o velikosti. V preteklosti so nas večkrat klicali zaradi legvanov. Ko ti doživijo določeno starost, namreč postanjeo zelo veliki, tako da ljudje prostorsko ne morejo več skrbeti zanje, kakšni samci postanejo agresivni, še doda Lebanova, za katero  odgovorno lastništvo niso le skrb za hrano, osnovne življenske, vodenje k veterinarju in na cepljenje: "Žival je treba imeti rad in spoštovati njeno življenje," opozarja.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 Sicer je novico, da bomo s projektom in s tem osveščanjem o odgovornem skrbništvu nadaljevali, pozdravil tudi direktor Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin Janez Posedi,  ki si sicer želi, da bi bilo takšnih dogodkov še več: "Da se naslavlja problem, da se ljudje zavedajo, da ni kar tako nabaviti žival, da se začne ta družbeni pritisk. Sejem, ki ste ga pripravili je odlična priložnost za to. Prihaja ogromno otrok in ravno pri njih je treba začet. Kar se države tiče, obstaja svet za zaščito živali, ki je posvetovalno telo ministra za kmetijstvo. Tukaj se že nekaj časa pogovarjamo, kako pripraviti vsebine za šole, pa ne pri naravoslovju, ampak pri predmetu spoznavanje družbe. Gre namreč za odos do sebe, do okolice, do ljudi, predvsem do vsega živega, še posebej do živali in rastlin," je poudaril naš sogovornik in častni gost našega sejma.

sejem 2016 | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

vanda.levstik@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.