Vizita za živali > Festival
464 ogledov

To je za psa najbolj varno

Psom prijazen salon, Opel Osebni arhiv
Tudi letos nas bodo na Sejmu za ljubitelje živali obiskali iz podjetja Opel, ki so v lanskem letu odprli prvi psu prijazen salon.

Strokovnjaki vam bodo s pomočjo oplovih vozil pokazali, na kakšen način lahko peljete kosmatinca v avtu. Pojasnili bodo, kaj pravi naša zakonodaja, kateri načini prevažanja so najbolj varni, kako psa privežemo, kam damo boks in kakšno opremo imamo na voljo. 

Na Sejmu za ljubitelje živali v Češminovem parku v Domžalah v nedeljo 11. septembra, bodo imeli izčrpen prikaz ob 10.45 in 14.45 uri. Ves čas med 9.00 in 17.00 pa bodo na voljo za individualne pogovore in pojasnila. 

Opel | Avtor: Opel Opel
Grozi nam lahko kazen

Zakon o pravilih cestnega prometa v 92. členu določa, da morajo biti živali, ki se prevažajo v delu motornega vozila, namenjenega za prevoz potnikov oziroma prtljage, ustrezno zavarovane.To pomeni, da se ne morejo prosto gibati po vozilu, ob nenadnem zaviranju ali manevru z vozilom ne smejo povzročati nevarnosti za voznika in potnike v vozilu ter da same ne utrpijo poškodb med prevozom. Predpisana globa za kršitev je 40 evrov, samo lani so policisti pri nas oglobili kar 169 kršiteljev.

“V primeru nesreče ali zgolj hitrega zaviranja, lahko pes, ki ni primerno zavarovan, zleti skozi vetrobransko steklo ali pa ga z veliko močjo odnese v armaturno ploščo,” opozarjajo pri Oplu. Dodajajo, da lahko psa odnese tudi v voznika, kar predstavlja veliko nevarnost za vse potnike v prometu. 

Zato želijo, da bi vsi vozniki poskrbeli za njihovo in svojo varnost: “Zavedati se moramo, da je varnost v avtomobilu najpomembnejša tako za nas kot za naše kosmate prijatelje.”

Opel | Avtor: Opel Opel
Če psa vozimo na zadnjih sedežih, mu zato po njihovih navodilih namestimo primerno oprsnico ter za to namenjen povodec, ki ga zapnemo v varnostni pas. “Druga primerna rešitev je, da psa prevažamo v prtljažniku, v katerega namestimo ustrezno zaščitno mrežo,” svetujejo. 

Dodajajo, da je lahko naš kosmatinec med vožnjo tudi v transportnem boksu, “ki ga ponavadi namestimo v prtljažnik. V tem primeru moramo poskrbeti za ustrezno velikost in zračenje.”

"AMZS je skupaj s partnerskimi klubi že pred leti opravil preskusni trk avtomobila, v katerem je bil štirinožni ljubljenček oziroma njegova lutka. Ta je bila zaščitena z različnimi zaščitnimi napravami – od oprsnice, ki se pripne na varnostni pas, do manjše ali večje kletke v kabini ali prtljažnem prostoru," so nam pojasnili v Oplu.  

Rezultati preskusa so bili zanimivi; majhni psi ali mačke so najbolje zaščiteni, če so v zaščitni kletki, ki je položena v prostor za noge ob zadnji klopi. Večji psi so najbolje zaščiteni, če so v večji kletki, ta pa se nahaja v prtljažniku, ki je od potniške kabine ločen z dodatno zaščitno mrežo. 

Pomagajo jim iskati dom

Lansko poletje so pri Oplu orali ledino z odprtjem prvega psom prijaznega avtomobilskega salona v Sloveniji, letos pa bodo priskočili na pomoč Zavetišču Ljubljana in pomagali poiskali nov dom njihovim kužkom.

Shark, Pikica, Lady in Vik so srečni izbranci, ki jih boste zasledili tudi na plakatih v psom prijaznih salonih z vozili Opel, pozirati jih lahko vidite tudi na fotografijah ob članku. “Najbolj nas boste osrečili, ko boste zapuščenemu kužku ponudili prijeten in topel dom, ki si ga zasluži,” pravijo pri Oplu.

Opel | Avtor: Opel Opel