Vizita za živali
11180 ogledov

Kako odstraniti sršenje gnezdo?

Sršenje gnezdo Profimedias
Pomlad je tu in plano prihajajo tudi sršeni. Trenutno so to le matice, ki iščejo primeren prostor za gnezdo. Ker je votlih dreves vse manj, bivališče poiščejo tudi v bližini človeka, na balkonih, lopah in podstrešjih.

"Na balkonu že nekaj časa opazujem sršena, ne vem, če jih je več, glede na izkušnje od lani pa predvidevam, da si letos spet delajo gnezdo v nadstrešku našega balkona. Ker imam psa, ki je rad na balkonu, se bojim da ga bo pičil, pa tudi sami imamo slab občutek, zato razmišljamo, da bi "gnezdece" odstranili. Naj to storim sama, slišala sem, da pridejo tudi gasilci," je vprašanje s katerim se je pred dnevi na naše uredništvo obrnila bralka iz Ljubljane. 

Priporočajo strokovno odstranitev

Sršen odstanjevanje | Avtor: Profimedias Profimedias
"Glede na to, da je gnezdo prisotno v reži nadstreška balkona, ne moremo natančno oceniti, ali je gnezdo res samo "gnezdece" kakšna je velikost populacije sršenov v tem gnezdu. Zato se je v takem primeru, ko je gnezdo zelo težko dostopno in nepregledno, priporočljivo odločiti za strokovno odstranitev," je na vprašanje, na koga se v takšnem primeru obrniti pojasnil Milan Lovrec, vodja Oddelka za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo, ki deluje v okviru Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Sicer je  trenutno v naravi še malo sršenov, je dodal, spomladi namreč preletavajo le posamezniki - osamele matice, ki so jih v jeseni oplodili samci in so preživele zimo.

Največ intervencij avgusta 

"Iščejo material za izgradnjo prvih celic svojega gnezda in primeren kraj za gnezditev in hrano v obliki drevesnega soka in žuželk. Ker votla drevesa postajajo vse redkejša, si primeren kraj poišče v bližini človeka – balkonih, lopah, podstrešjih. Ko je mesto izbrano, najprej naredi pecelj, na katerem bo viselo gnezdo. Nato z izlegom jajčec neguje in širi gnezdo do izlega delavk, ki nadaljujejo njeno delo," pojasnjujejo na zavodu, kar pomeni, da ta žuželka prava nadloga postane šele poleti, ko imajo največ dela.

Sršenje gnezdo | Avtor: Profimedias Profimedias
 

"Od sredine avgusta do sredine septembra, kolonija doseže svoj vrh v višini štiristo do sedemsto živali in takrat beležimo največ primerov intervencij," so nam zapisali. 

Če se gnezda lotimo sami

Če se vendarle odločimo, da bomo gnezdo odstranili sami, se je treba najprej dobro zaščititi. Najbolje s čebelarskim klobukom, nadeti si je treba še rokavice in obleči v kombinezon, ki nas bo zaščitil pred pikom, pojasnujejo na oddelku za dezinfekcijo, dezinsekcijo, deratizacijo in dekontaminacijo. Kot sredstvo za zatiranje sršenov uporabimo preparate, v obliki sprejev, ki jih kupimo v specializiranih prodajalnah. Ob tem je pomembno upoštevati navodila za uporabo, ki so navedena na embalaži sredstva.

Uničujemo jih ponoči ali zgodaj zjutraj

Kot je še pojasnil strokovnjak, je ob zaščiti in sredstvih, s katerimi bomo zatirali sršena, zelo pomemben čas, ko bomo to storili: "Uničujemo jih v zgodnjih jutranjih ali nočnih urah, ko je večina populacije sršenov v gnezdu oziroma ko so najmanj aktivni. Po končani aplikaciji z insekticidom, moramo gnezdo fizično odstraniti in zavreči," je pojasnil Lovrec. 

Na pomoč pokličejo tudi gasilce

Ljudje na pomoč kdaj pa kdaj pokličejo tudi gasilce, ki za odstranjevanje največkrat uporabijo gasilnik s CO2, s katerim zamrznejo gnezdo.

Največ jih je bilo leta 2014

Sršen | Avtor: Profimedia Profimedia
Nekoliko drugače poteka profesionalno odstanjevanje sršenov, ki ga strokovnjaki ravno tako izvajajo v večernem, nočnem času, da zajamejo vse osebke v gnezdu. Po možnosti uničeno gnezdo tudi fizično odtrgajo, odluščijo in neškodljivo uničijo.

Odstranitev sto evrov

"Profesionalno odstranjevanje sršenov temelji na postopku tretiranja s tekočim preparatom, ki vsebuje eno ali dve aktivni snovi, s kontaktnim delovanjem, apliciranim z motorno brizgalko, s katero iz primerne razdalje usmerjamo curek na področje, kjer se gnezdo nahaja," delo njihovih strokovnjakov pojasnjujejo na zavodu. Sicer za takšno storitev zaračunajo dobrih sto evrov. 

"Največ primerov prijav problematike beležimo s področja višjih, sončnih, težje dostopnih leg. V letu 2015 ni bilo evidentiranega večjega problema s sršeni. Težavnejše je bilo leto 2014. V letu 2016 še nismo zasledili težav (letnemu času primerno)," dodajajo. 

Kako je dejansko nevaren

Kljub strašljivemu videzu je to miroljubna žuželka. Agresiven je le, če ogrožamo njegovo gnezdo, sicer ne. Seveda nas bo pičil, če ga pohodimo ali po nesreči primemo. Če nas obletava, ohranimo mirno kri, saj brezglavo mahanje verjetnost pika precej poveča.

Nevaren za tiste, ki so alergični na pik

Sicer za zdravega človeka sršenji pik ni nevaren saj lahko preživi najmanj nekaj deset njegovih pikov. Je pa seveda zelo boleč: "Pik, kot posledica obrambne reakcije živali, je lahko zelo boleč za človeka. Za razliko od čebel, strup os in sršenov ni namenjen za obrambo pred vretenčarji. Čebele zaradi prisotnosti sladkega medu morajo svoj zaklad braniti, sršeni pa uporabljajo želo, da ubijejo žuželko, ki predstavlja njihov plen," sršena opišejo na zavodu in dodajajo, da njegova strupna vreča vsebuje okoli petdeset mg strupa, ob piku ga injecira do 15mg.

Sršeni so nevarni s za tiste, ki so nanje alergični: "Pri alergičnih ljudeh lahko povzroči resno anafilaktično reakcijo, ki izhaja iz prekomernega imunskega delovanja, včasih tudi s smrtnim izidom." so še opozorili na zavodu.

Evropski sršen | Avtor: Profimedias Profimedias

 vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • primoz.g 02:11 23.maj 2016.

    blast those mofos, or better nike them all ? I just think what is propper way to get rid of those fuckers ???