Vizita za živali
2968 ogledov

Majhen otrok: Pes, mačka ali ribica, kaj je najprimernejše zanj?

1/5
profimedia
Berlinski Inštitut Roberta Kocha, ki se ukvarja z raziskovanjem in nadzorom nalezljivih bolezni, odsvetuje plazilce v družinah z otroki, mlajšimi od petih let.

Prišel bo čas, ko vam bo vaš otrok zastavil vprašanje o hišnem ljubljenčku. Čeprav bi ga radi kupili, se vam zagotovo zastavlja vprašanje, ali bo otrok skrbel zanj in kako bo, ko bo nekoliko odrastel. 

Najbolj pomembno pri vsem tem je to, da se žival karseda najbolje vključi v vsakodnevno rutino družine, svetujejo strokovnjaki: " Za žival je treba skrbeti vsak dan, zato se mora vsaka najprej vprašati, ali je za to primeren čas in seveda, ali je v domovanju dovolj prostora," opozarja predstavnica nemškega združenja za zaščito živali Lea Schmitz. Starši se morajo odločiti, ali so pripravljeni prevzeti odgovornost za hišno žival, še posebej, če so njihovi otroci majhni. 

Schmitzova za majhne otroke priporoča manjšega psa ali mačko: "Te živali lahko otrok lahko crklja in prenaša naokrog," pravi.

Za starejše otroke je že primernejša nekoliko večja pasja. Veterinarka Janine Sommer priporoča zlatega prinašalca, kodrastega bišona ali psa pasme maltipoo, ki je mešanec med maltežanom in miniaturnim pudljem: "Lovski psi, kot sta na primer koker španjel ali dalmatinec, pasmi,  ki se ne utrudita tako hitro, nista primerni za otroke," dodaja.

Strokovnjaki odsvetujejo nakup malih živali, kot so zajci in morski prašički: "Morski prašički slovijo kot zelo ljubke živali, vendar temu ni tako," opozarja Schmitzova.

"Prašički niso prav veseli dotikov majhnih otrok. Tudi hrčki, ki so nočne živali, niso najbolj primerni za majhne otroke. Živali se pod nobenim pogojem ne sme motiti čez dan, ko spi. Dotikanje in dvigovanje jim namreč povzrča stres," pravi strokovnjakinja.
Sommerjeva ob tem opozarja na zdravstvene težave. "Res je, da se zgodi bolj poredko, vendar vedeti morate, da hrčki lahko prenašajo virus meningitisa," je dodala.

Za ptice, kot so papige, kanarčki, je sicer enostavno skrbeti, vendar za seboj pustijo pravi nered. Schmitzova zato pravi, da šele otroci starejši od desetih let lahko skrbijo zanje. 

Tudi akvarij z zlato ribico je lahko zanimiv, čeprav ima svoje slabosti. Otrok se živali ne more dotakniti in z njo vzpostaviti stika, zato je še najbolj primerne za otroke, ki uživajo v opazovanju, svetujeta strokovnjakinji.

bioexo | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Obe sta zelo kritični do staršev, ki otroku kupujejo razne želve, kuščarje in kače. Pravita, da je za te živali skoraj nemogoče pravilno skrbeti, prav tako je večina plazilcev nosilcev salmonele.  

Berlinski Inštitut Roberta Kocha, ki se ukvarja z raziskovanjem in nadzorom nalezljivih bolezni, odsvetuje plazilce v družinah z otroki, mlajšimi od petih let.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.