Vizita za živali
64 ogledov

Na območju sedemkrat več volkov kot v rezervatih

Černobil volkovi Žurnal24 main
Trideset let po jedrski katastrofi v Černobilu, so na območju, kjer ljudje ne živijo več, zaživele divje živali. Kljub radioaktivnosti jih je toliko, kot v bližnjih rezervatih.

"Ljudje so območje zapustili, narava se je vrnila," je za francosko agencijo AFP dejal ukrajinski biolog Denys Vyshnevskiy. 

Raziskovalec se je na območju mudil pred obletnico najhujše nesreče v zgodovini jedrske energije, ko naj bi zaradi neposredne izpostavljenosti radiaciji, po nekaterih podatkih umrlo okoli 50 ljudi, pa tudi veliko živali.

Černobil | Avtor: EPA EPA
V Ukrajini je bilo zaradi nesreče kontaminiranih 50.000 kvadratnih metrov, prizadetih pa je bilo več kot tri milijone Ukrajincev.

Radioaktivni oblak je prizadel skoraj vso Evropo, še posebej Ukrajino, Belorusijo in Rusijo, in negativno vplival na življenje milijonov.

Na prepovedanem območju obilica divjih živali

Danes na zapuščenem območju ob Černobilu živijo le divje živali, ki imajo, tako biolog, "najverjetneje krajšo življensko dobo, rodi se jim tudi manj potomcev", kar pomeni, da njihovo število narašča počasneje, kot bi sicer.

"Sevanje je še vedno prisotno, kar zagotovo ima vpliv, čeprav manjšega, kot če bi na področje posegal človek," je dodal  Vyshnevskiy.

Černobil, živali | Avtor: Profimedias Profimedias

 

 

 

Da je nekaterih živali več, je razkrila lanska študija, objavljena v reviji  v znanstveni reviji Current Biology.

Raziskovalci so živali šteli s pomočjo opazovanja iz zraka in ugotovili, da je tamkajšnje število volkov sedemkrat večje kot v bližnjih naravnih parkih.

Raziskovalci so z opazovanjem iz helikopterja odkrili tudi porast losov, srnjakov in merjascev v obdobju od enega do desetih let po katastrofi, to je v času, ko so drugod na območju nekdanje Sovjetske zveze populacije teh sesalcev upadale:

Poseganje človeka je zanje večje zlo 

černobil, jedrska energija, nuklearka, nevarnost, krokar, znak | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 "Zelo verjetno je, da je populacija živali v Černobilu mnogo večja danes, kot je bila pred nesrečo," je ocenil eden izmed avtorjev študije Jim Smith z univerze Portsmouth v Veliki Britaniji.

"To ne pomeni, da je radioaktivnost dobra za divje živalstvo, temveč le, da so učinki človekovih dejavnosti, kot so kmetijstvo, lov in izkoriščanje gozdov, mnogo hujši," je dodal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.