Vizita za živali > Novice
170 ogledov

Ali pes potrebuje kremo za sončenje?

Pes in otrok Profimedias
Med na sonce bolj občutljive pasme med drugim spadajo dalmatinci, pitbull terierji, bokserji, staffordshirski bulterierji in pa mali angleški hrti.

Žgoče sonce in polenta vročina niso nevarni le za ljudi. Sončni žarki lahko nepovratne posledice pustijo tudi na živalih. Nekateri skrbniki se zato sprašujejo, ali je treba s sončno kremo zaščititi tudi štirinožce.

Splošno pravilo je, da psi ne rabijo zaščite pred soncem, izpostavlja direktor Madridskega združenja veterinarjev za družabne živali Jaime Díaz. "Pse varuje dlaka, poleg tega pa živali vedno iščejo senčne kraje," pravi strokovnjak.

Nekateri psi so bolj občutljivi ...

Kljub temu pa obstajajo pasme, ki so zaradi kratke dlake in svetlih oziroma nepigmenitiranih delov telesa bolj občutljive na poškodbe kože. Med bolj ranljive pasme med drugim spadajo dalmatinci, pitbull terrierji, bokserji, staffordshirski bulterierji in pa mali angleški hrti.

Díaz svetuje, da če tem pasmam že nanašamo kremo na občutljiva področja, kot so pazduhe, trebuh ali smrček, naj ima ta zaščitni faktor vsaj 15 in naj bo vodoodporna. 

Poleti je priporočljivo, da psa sprehajate zgodaj zjutraj ali proti večeru, ko so temperature nižje. Da bi se izognili vročinskim udarom, morajo biti psi v času največje vročine doma. Upoštevati pa morate tudi, da lahko razgoreli asfalt poškoduje kužkove blazinice, zato se izogibajte cestnim površinam in svojega štirinožca sprehajate v senci, na travniku ali vrtovih. S seboj na sprehod pa obvezno vzemite tudi vodo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.