Vizita za živali > Novice
30 ogledov

Dramatični apel: psi na burji in v snegu

Azil Žarkovica Azil Žarkovica
Največja mora in bojazen številnih ljubiteljev živali in Sandre Sambrailo iz zavetišča Žarkovica se je žal uresničila ...

V javnost so že poslali dramatični apel za pomoč, saj je ostra zima z orkanskimi udarci burje, sneženjem in temperaturami globoko pod lediščem zelo prizadela Žarkovico, zavetišče na hribu nad Dubrovnikom. 

Tam namreč Sandra Sambrailo s pomočjo peščice prostovoljcev in ob nenehni ignoranci lokalne politike, skrbi za okoli 300 zapuščenih psov. 

Ena največjih akcij doslej

Njen klic na pomoč je na noge dvignil vso Hrvaško in rezultat je ena največjih akcij pomoči doslej. Na Žarkovico so tako začele iz vse Hrvaške prihajati odeje, posode za hrano, hrana za pse ... Ljudje iz bližnje okolice so priskočili na pomoč pri preseljevanju pasjih hišic, saj jih je bilo vse potrebno prestaviti tako, da niso bile na udaru vetra in snežnega meteža. Prav tako so morali utrditi in pričvrstiti kontejner, v katerem živi Sandra, saj se je zaradi težkih vremenskih razmer nevarno razmajal.

Na pobudo prostovoljcev se je včeraj začela še akcija zbiranja sredstev za nakup rabljene kamp prikolice, ki bi Sandri Sambrailo nudila vsaj minimalne pogoje za dostojno življenje v azilu na Žarkovici, ki je njen dom, dan in noč, že vrsto let.

Že pred časom pa smo pomagali tudi Slovenci. Na pobudo Obalnega društva proti mučenju živali je stekla akcija pomoči zavetišču na Žarkovici, prav pred dobrim tednom pa je v zavetišče iz Slovenije krenil kombi poln raznih pripomočkov in hrane.

"Tudi v teh trenutkih želimo stati Žarkovici ob strani. Zima bo še dolga. Pse zelo zebe, ubogi so predvsem mladiči in starejši psi, prostovoljcem res ni lahko. V kratkem bo v Dubrovnik ponovno šel kombi, mi bi predvsem radi, da se na naš poziv javijo tisti, ki bi želeli pomagati z donacijami odej, pasjih ut, materiala, pa tudi hrane. Tukaj bi prosili, da se dobri ljudje osredotočijo na posebno hrano za starejše pse. Te namreč na Žarkovici nimajo,"  je povedala Andrea Bogataj Krivec iz Obalnega društva proti mučenju živali. Vsi, ki bi želeli Žarkovici kakorkoli pomagati, se lahko obrnete na Obalno društvo na mail naslov obalno.dpmz@gmail.com. 

Na portalu Pes moj prijetelj so že pred mesecem opozarjali na nevzdržne razmere v Žarkovici in objavili intervju s Sandro Sambrailo, ki ga najdete TUKAJ.

Avtor izvornega besedila je Mitja Čehovin s portala Pes moj prijatelj. Celoten prispevek najdete na: pesmojprijatelj.si.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.