Vizita za živali > Novice
373 ogledov

Je česen nevaren za psa?

česen Shutterstock
Česen k pasji hrani dodaja kar nekaj skrbnikov, saj pomaga v boju proti parazitom. Pa ga psi res lahko uživajo?

Na predavanju enega od slovenskih veterinarjev nekaj let nazaj me je presenetil del, ko je govoril o česnu. Rekel je, da je česen škodljiv za psa in lahko povzroči celo smrt, kar se je zgodilo tudi pri eni od njegovih strank. Ta je hranila psa s hrano, ki je vsebovala česen, kar je psa postopoma ubilo. 

Lahko psi uživajo česen?

Ne. Na spletni strani ameriške kinološke zveze pasje skrbnike posebej opozarjajo pred česnom. Ta spade v družino rastlin Allium kot denimo čebula, por in drobnjak, a je za pse petkrat bolj strupen kot ostale rastline Allium. Sicer se psu ne daje nobene od teh rastlin.

Česen lahko pri psih ustvari anemijo, ki povzroča stranske učinke kot so svelte dlesni, povišan srčni utrip, slabost in celo kolaps živali. Zastrupitev psa s česnom ali tudi čebulo ima lahko kasnejše simptome, ki se ne pojavijo takoj po zaužitju.

Prav tako psu ne dajajte hrane s čebulo, saj strup v čebuli tako kot pri česnu povzroči razpadanje rdečih krvničk, kar vodi k anemiji živali.

Če vidite, da je pes pojedel hrano s česnom ali čebulo ga spremljajte nekaj dni in ne le dan po zaužitju. Znaki za zastrupitev so slabost, bruhanje, neješčnost, zavračanje vode, hitrejše dihanje, povišan srčni utrip …

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.