Vizita za živali > Novice
936 ogledov

Kaj se zgodi, če pes poje čokolado

Pes in čokolada Profimedias
Teobromin, ki ga vsebuje kakav, je v določnih odmerkih za pse in nekatere druge hišne ljubljenčke strupen.

Čokolada vsebuje kakav, ta pa spojino teobromin. Gre za snov, ki je v določnih odmerkih za pse in druge domače živali strupena. Zastrupitve s čokolado se pojavljajo predvsem pri psih, občasno pa tudi pri mačkah in drugih hišnih ljubljenčkih. Zato je priporočljivo, da živalim ne ponujate čokoladnih priboljškov in pazite, da jih imate zunaj njihovega dosega.  

Koncentracija teobromina je odvisna od vrste čokolade. Tako kakav v prahu, čokolada za peko in temna čokolada, vsebujejo višje vrednosti te spojine kot na primer mlečna čokolada.

Celo smrt

Simptomi ob zaužitju čokolade vključujejo nemir, razburjenje, hiperaktivnost, tresenje, bruhanje, drisko, večjo potrebo po pitju in posledično uriniranju, povišan srčni utrip, epileptične napade in celo smrt.  

Strokovnjaki zato svetujejo, da se, če je vaš pes ali drugi hišni ljubljenček pojedel čokolado, za nasvet čim prej obrnete na veterinarja.

Preberite še:

 - Zakaj psi lajajo

 - Ko mu govorite, premakne glavo. Pa veste zakaj?

Komentarjev 1
  • Snežinko 21:34 14.januar 2017.

    Ne vem... trenutno imam četrto in peto psičko, vsi do sedaj so jedli čokolado, pa se noben ni zastrupil - vse so živele toliko, kot je normalno za pse te pasme. Ker jim ne dajem pol kile ampak en majcen ...prikaži več košček. Pes itak ne ve, koliko je dobil, važno, da dobi, čeprav zelo malo. In za tisto malo, ki dobi ti je neskončno hvaležen. Brez škode zanj, to trdim in vedno bom. Ni zdravo pretiravati, tudi v opozorilih v članku ne. Tudi človeku je čokolada (lahko) strupena. Če jo poješ par kil...