Vizita za živali > Novice
9847 ogledov

Kako dolgo živijo v resnici mačke

Mačka Profimedias
Hišne mačke živijo kar trikrat dlje kot prostoživečke.

Mačke lahko dočakajo tudi 20 let ali več, a v povprečju živijo okoli 15 let. Vzdrževanje, okolje, zdravje, spol in ali je mačka sterilizirana ali ne, igrajo pomembno vlogo pri dolžini življenja vašega mačka.

Sterilizirane mačke živijo dlje, saj imajo manj možnosti za pojav bolezni reproduktivnih organov. Na dolžino življenja pa vpliva tudi pasma. Po poročanju portala Catster naj bi mešanci v povprečju živeli dlje kot čistokrvne mačke. Do velikih razlik pa prihaja tudi med domačimi in prostoživečimi živalmi.

V povprečju 17 let

Domače mačke so v večini cepljene, sterilizirane in v manjši meri izpostavljene stresu, nevarnostim in tveganjem kot prostoživeče mačke. Poleg tega imajo stalno dostop do hrane in vode. Zaradi vseh teh razlogov v povprečju živijo skorja trikrat dlje od prostoživečih mačk. Po poročanju portala Carter, kjer so pod drobnogled vzeli več študij, naj bi domače mačke živele od 14 do 20 let oziroma v povprečju nekaj manj kot 17 let.

Prostoživeče mačke pa naj bi zaradi izpostavljenosti različnim dejavnikom tveganja živele od tri do deset let oziroma v povprečju dobrih pet let.

Guinnessov rekorder pa je maček z imenom Creme Puff iz Austina v Združenih državah Amerike, ki je umrl star 38 let in tri dni.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.