Vizita za živali > Novice
1521 ogledov

Kaj v resnici pomenijo te označbe na mesu

prasic_gripa_afp Žurnal24 main
Če na mesu piše, da je bila žival vzrejena v Sloveniji, še ne pomeni, da je slovenska.

Dolg prevoz rejnih živih živali je ena od stvari, ki jim živaloljubci močno nasprotujejo. Prav zato se mnogi odločajo za nakup domačega mesa, kjer je živali prihranjen vsaj večurni prevoz.

Oznake pa so lahko za marsikoga dvoumne. Če kupite meso prašiča, ki je označeno z "vzrejen v Sloveniji", to še ne pomeni, da ga niso pripeljali iz tujine. Na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) so nam pojasnili, da izvedbena uredba Komisije (EU) št. 1337/2013 natančno določa, kaj je potrebno navesti v primeru vzreje živali. Tako predpisuje, da je treba za navedbo, da je bila žival vzrejena v Sloveniji, zagotoviti nekaterim naslednjim pogojem.

Svinja je morala biti ob zakolu stara najmanj šest mesecev, od tega pa je morala biti vsaj štiri mesece v Sloveniji. To se pravi, da je vsaj prva dva meseca živela izven Slovenije. 

Če je bila žival ob zakolu mlajša od pol leta in je imela ob zakolu vsaj 80 kilogramov, velja nekoliko drugačno pravilo. V Sloveniji je potekalo obdobje vzreje, potem ko je žival dosegla 30 kilogramov. Žival se je skotila in do svojih 30 kilogramov živela izven Slovenije.

Če je žival vzrejena v več državah članicah EU, se to tudi navede kot: "Žival vzrejena v: več državah članicah EU". Če je bila uvožena v Unijo, pa se navede: "Žival vzrejena v: več državah, ki niso članice EU" ali "Žival vzrejena v: več državah članicah EU in državah, ki niso članice EU". Navedba se uporablja tudi v primeru, da so bile pred zakolom uvožene žive živali.

Če je bila žival le zaklana v Sloveniji, bo na mesu pisalo: "Žival zaklana v Sloveniji". Pred zakolom je bila torej deležna prevoza iz tujine.

Tako jim prihranite prevoz iz tujine

Živali pa lahko prihranite dolg prevoz iz tujine, če boste iskali meso z označno o izvoru. "Označne vzrejena, zaklana se lahko nadomesti z navedbo "Izvor", če nosilec živilske dejavnosti (NDŽ) dokaže, da je meso pridobljeno od živali, ki so bile rojene, vzrejene in zaklane v eni sami državi," pojasnjujejo na upravi.

"Rejeno v" ne obstaja več

Pred februarjem je bilo na mesu sicer moč najti tudi označno "rejeno v".

"Državo reje živali in zahtevo po navajanju tega podatka za svinjsko meso (kot »rejeno v«) je opredeljeval Pravilnik o označevanju in kategorizaciji svinjskega mesa, ki je prenehal veljati z uveljavitvijo Pravilnika o kakovosti mesa klavne živine in divjadi" so pojasnili na UVHVVR.

Dokončno pa se je oznaka o reji živali za svinjsko meso prenehala uporabljati z uveljavitvijo Pravilnika o splošnem označevanju živil, ki niso predpakirana in sicer z letošnjim februarjem.

Na Upravi dodajajo, da se trenutno skladno z zakonodajo v primeru svinjskega mesa uporablja le navedba države, v kateri je bila žival vzrejena, z oznako "vzrejeno v", ki je skladna z zahtevami Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 1337/2013.

Zakonodaja v okviru Poglavja V Uredbe (EU) št. 1169/2011 o zagotavljanju informacij o živilih potrošnikom sicer dovoljuje, da se glede porekla svinjskega mesa navede tudi dodatne informacije (označbe), nedvoumne ali jasne, ne zavajajoče za potrošnika in temelječe na ustreznih znanstvenih podatkih.

UVHVVR

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice