Vizita za živali > Novice
13195 ogledov

Pičilo jo je 150 sršenov

Sršenje gnezdo Profimedias
Umrla po hudih mukah.

Starejšo Japonko je pred dnevi napadel roj sršenov. Skoraj polno uro trajajoče muke niso mogli preprečiti niti gasilci, saj je bilo sršenov enostavno preveč, prav tako niso imeli primerne zaščitne opreme. Ko je že utrpela 150 pikov, so jo vendarle uspeli prepeljati v bolnišnico, kjer pa je naslednji dan umrla.

Kot danes poroča STA, je roj sršenov je 87-letno Japonko Chieko Kikuchi napadel, ko se je skupaj s spremljevalcem vračala iz centra za oskrbo. Spremljevalec je poklical gasilce, a ti ženski niso mogli pomagati.

Japonkine muke so trajale kar 50 minut, nakar so jo prepeljali v bolnišnico, kjer pa je naslednji dan podlegla poškodbam. Eden od gasilcev je ob tem priznal, da je bila to zanje nenavadna intervencija. Po podatkih japonske javne radiotelevizije NHK na Japonskem zaradi sršenjih pikov vsako leto umre okoli 20 ljudi.

Kljub strašljivemu videzu je to miroljubna žuželka

Sršen je agresiven je le, če ogrožamo njegovo gnezdo, sicer ne. Seveda nas bo pičil, če ga pohodimo ali po nesreči primemo. Če nas obletava, ohranimo mirno kri, saj brezglavo mahanje verjetnost pika precej poveča. Nevaren za tiste, ki so alergični na pik Sicer za zdravega človeka sršenji pik ni nevaren saj lahko preživi najmanj nekaj deset njegovih pikov. Je pa seveda zelo boleč: "Pik, kot posledica obrambne reakcije živali, je lahko zelo boleč za človeka. Za razliko od čebel, strup os in sršenov ni namenjen za obrambo pred vretenčarji. Čebele zaradi prisotnosti sladkega medu morajo svoj zaklad braniti, sršeni pa uporabljajo želo, da ubijejo žuželko, ki predstavlja njihov plen,"  so za Žurnal 24 pojasniili na oddelku za dezinfekcijo, dezinsekcijo in deratizacijo, ki deluje v okviru Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano.

Sršen | Avtor: Profimedia Profimedia

 

Kot nam je pojasnil vodja oddelka Milan Lovrec, sršenova da njegova strupna vreča vsebuje okoli petdeset mg strupa, ob piku ga injecira do 15mg. Sršeni so nevarni s za tiste, ki so nanje alergični: "Pri alergičnih ljudeh lahko povzroči resno anafilaktično reakcijo, ki izhaja iz prekomernega imunskega delovanja, včasih tudi s smrtnim izidom." 

Sršenje gnezdo Vizita za živali Kako odstraniti sršenje gnezdo?

 
Komentarjev 1
  • hudini 19:42 06.oktober 2017.

    "sršenova da njegova strupna vreča vsebuje okoli petdeset mg strupa, ob piku ga injecira do 15mg. Sršeni so nevarni s za tiste, ki so nanje alergični"

Sorodne novice