Vizita za živali > Novice
25 ogledov

Plaščke svetuje celo Uprava za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Pasji plašček Profimedias
Slovenijo je zajel mraz, s temperaturami pod lediščem, ki bo po napovedih trajal še vsaj do konca tedna. Zato opozarjamo lastnike in skrbnike živali, da ustrezno poskrbijo za svoje živali.

"Živali, ki bivajo zunaj v hladnem delu leta, potrebujejo dodatno energijo, da lahko vzdržujejo telesno temperaturo, zato ne pozabite na nekoliko povečano krmljenje in hranjenje v hladnem zimskem obdobju," pravijo na Upravi za varno hrano veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR). 

V obdobju, ko tudi podnevi temperatura ostaja pod lediščem, priporočajo vsem lastnikom in skrbnikom živali, da omogočijo svojim živalim počitek v zaprtih prostorih s suhim ležiščem. Pasje ute so po njihovih besedah primerne samo, če so dobro izolirane, niso izpostavljene prepihu in vetrovom, so več prekatne in imajo psi ustrezen material za ležišče. Zelo primerne so denimo večje količine slame.

Uporabljajte zaščitna oblačila

"Za pasje mladiče, kratkodlake pse, male družne pse in hrte, je zunanja namestitev v ekstremnih zimskih temperaturah povsem neprimerna," opozarjajo.  Dodajajo, da se za naštete pse za sprehode v takih ekstremnih temperaturah svetuje uporaba zaščitnih oblačil, ki prekrijejo izpostavljene dele, na katerih se pes hitro ohlaja, ter zaščita tačk proti zmrzali in soljenim ulicam in cestam z mazili ali z nepremočljivimi nogavicami. 

"Prostoživeče zunanje mačke v tem času potrebujejo več energetsko bogate hrane in toplejše zavetje s suhim in dobro izoliranim ležiščem," pravijo 

Tudi za pašne živali so temperature pod -10 stopinj Celzija ekstremne in živali v takih razmerah potrebujejo dovolj krme, suh prostor za počitek, ter pitno vodo, kar je v trenutnih razmerah težko zagotavljati, zato priporočamo, da se živali umakne v hleve. 

Prevoz živali v mrzlem vremenu

"V času nizkih temperatur, ki so zajele Slovenijo ter še nekatere druge države, bodite še posebej pozorni pri prevozu živali," pravijo. 

Glede na zakonodajo (Uredba Sveta (ES) 1/2005 o zaščiti živali med prevozom) morate pri prevozu živali zagotoviti ustrezno temperaturo, ne glede na to ali se vozilo premika ali stoji. Pri dolgih vožnjah mora biti temperatura med 5 in 30 stopinjami Celzija, lahko niha do +/-5 stopinj Celzija. 

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.