Vizita za živali > Novice
27 ogledov

Posnetek spodbudil županjo k akciji

Miš Shutterstock
Razlog za kupe odpadkov na ulicah, zaradi česar se prebivalci večnega mesta pritožujejo že mesece, je v pomanjkanju denarja za popravilo smetarskih vozil.

Novo županjo Rima Virginio Raggi že čaka prvi večji izziv. Napovedala je, da bo mesto rešila miši, ki so se zaradi velikih količin odpadkov močno namnožile. Težava je dobila še dodatno prepoznavnost, ko je po spletu zaokrožil posnetek, na katerem skupina otrok v bližini zabojnika za odpadke prešteje 25 miši.

Posnetek je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA nastal v okrožju Tor Bella Monaca na robu mesta, kamor se je Raggijeva nato tudi odpravila.

"Danes sem v Tor Bella Monaci, da ugotovim, zakaj je nekaj takšnega mogoče. Rim ni odlagališče odpadkov. Z nadzorom in sankcijami bomo poskrbeli, da Rim spet postane čisto mesto," je dejala Raggijeva.

Razlog za kupe odpadkov na ulicah, zaradi česar se prebivalci večnega mesta pritožujejo že mesece, je v pomanjkanju denarja za popravilo smetarskih vozil. Tako jih je več kot tretjina v okvari in nevoznih. Družbo za ravnanje z odpadki obtožujejo, da je v preteklih letih neupravičeno ščitila nekatere svoje zaposlene, pri zaposlovanju pa kandidate izbirala na podlagi politične pripadnosti.

Mišja nadloga je sicer stara skoraj toliko kot Rim. Po ocenah strokovnjakov na vsakega od okoli treh milijonov prebivalcev mesta prideta dve miši, položaj pa se je še poslabšal. Glodalci namreč v odpadkih najdejo veliko hrane, kar pomeni ugodne pogoje za življenje in razmnoževanje. Število pritožb, ki so jih mestne oblasti prejele zaradi miši, je lani v primerjavi z letom poprej naraslo za 133 odstotkov.

Raggijeva, kandidatka gibanja Pet zvezd, se je v zgodovino zapisala kot prva županja Rima in hkrati najmlajša vodja italijanskega glavnega mesta v več kot sto letih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.