Vizita za živali > Novice
2448 ogledov

Pri krdelu ni popuščanja in gledanja skozi prste

Ameriški pit bull terier
"Krdelo psov ima svojo dinamiko, ki jo moraš dobro poznati. Je drugačna od volčjega, kjer nimaš stalnega "dominantnega" psa, ampak se vloge glede na situacijo spreminjajo," pravi priznana strokovnjakinja za prevzgojo psov.

Kot vemo, v tragedijo na Dolenjskem niso bili vključeni psi, ki so bili vzgojeni za pasje boje. Pri lastniku je šlo za vzrejo ameriških pit bull terierjev in american bullyjev. Slednji so psi mešanci, ki naj bi bili bolj umirjene narave. Po opisu sodeč gre pri ameriških bullyjih za pse, ki so precej večji in bolj mišičasti kot ameriški pit bull treierji, a z manj nagona.

Novice: Oropal bencinski servis in grozil - Policijski trak Smrt ženske v Črnomlju Slovenija Policija preiskuje mučenje živali

O prevzgoji psov, pit bullih in o krdelu psov smo spregovorili z glavno trenerko pri Lepo vzgojen pes Leo Leskošek, ki se je med drugim svoje znanje izpopolnjevala tudi pri Cezar Millanu in je aktivna sodelavka Tačk pomagačk. 

Ste imeli kdaj opravka s psi, ki so bili vzgojeni za pasje boje? 
Ja, na prevzgoji sta trenutno dva psa prav iz bojev. Ne le iz game linij, ampak aktivna udeleženca. En je že zelo lepo napredoval, drugi pa je čisto na začetku, prognozo za takega psa je težko postaviti. Pri takem psu je vedno potrebno biti ekstra pozoren in pazljiv v kontaktu z drugimi psi, saj je lahko z določenimi že čisto v redu, spet drugi pa mu pomeni triger. Vendar se to ne dogaja izključno pri game psih, tudi "navaden" pes se lahko vede isto. Razlika, ki jo opažamo je, da so ti psi bolj tihi in svojo pripravljenost na napad sporočajo le z enerijo in spremenjeno govorico telesa, oglasi pa se šele tik pred kontaktom ali pa tudi to ne. 

V tragičnem primeru pri Novem mestu vemo, da bodo tri pse, ki so bili udeleženi v napadu na žensko, usmrtili. Ostale so dali v zavetišče in bodo oddani. Je usmrtitev v tem primeru prava odločitev?
Žal odločitve ne morem komentirati, saj psov nisem poznala. Ne vemo ozadja zgodbe in ali so psi že v preteklosti kazali znake agresije. 

Je oddaja ostalih psov prava odločitev?
Ne vidim razloga, zakaj se ostalih ne bi oddalo, saj to niso psi vzrejani za pasje borbe. Po mojih informacijah je bil vzreditelj vesten, psi so na slikah videti lepi, zadovoljni in v dobri fizični kondiciji. Treba je namreč ločiti presuhega psa od atleta. Vedno so slikani z drugimi psi in ljudmi in po slikah sodeč ni bilo pri vzreditelju nič spornega. Seveda se lahko motim, saj ga osebno ne poznam in se mi zdi izjemno nekorektno, da bi sodila.

Kaj svetujete bodočim skrbnikom, ki bodo te pse posvojili?
Kot bi svetovala vsem lastnikom močnejsih pasem: pomembna je vzgoja, fizična in mentalna zaposlitev psa, poznavanje nagonov pasme in njihova zadovoljitev. 

Lea Leskošek | Avtor: osebni arhiv osebni arhiv

Bi lahko pit bulle res šteli med nevarne pse? 
Lahko jih štejemo med potencialno nevarnejše, tako kot vse velike pse z močno čeljustjo. Če se odloči ugrizniti, naredi namreč veliko več škode in hujše poškodbe kot majhen pes. Se je pa potrebno zavedati, da niso vsi predstavniki močnejsih pasem bolj nagnjeni k agresiji in je veliko primerkov popolnoma stabilnih psov, ki so rezultat dobre vzreje stabilnih staršev in dosledne vzgoje. V Sloveniji imamo kar nekaj vzrediteljev, ki se zelo trudijo in poleg lepote psa gledajo tudi stabilnost karakterja, zato vlagajo veliko v zgodnjo socializacijo mladičev.

Kaj je težava, če imaš več takih psov na kupu? Je temu lahko kos vsakdo?
Zagotovo ne! Krdelo psov ima svojo dinamiko, ki jo moraš dobro poznati. Je drugačna od volčjega, kjer nimaš stalnega "dominantnega" psa, ampak se vloge glede na situacijo spreminjajo. Pri svojem krdelu vedno opazujem vse pse in hitro vidiš, kateri je "kriv" za morebitno spremembo energije. 

Pri krdelu ni popuščanja in gledanja skozi prste za morebitna neželjena vedenja. Sploh ne, če krdelo preživlja 24 ur na dan skupaj in jih nimamo ločenih. Tako imajo 24 ur na dan časa, da se učijo, komunicirajo in vidijo, kje mi popuščmo ali smo nedosledni. Pri enem psu lahko take malenkosti še popravimo, pri štirih, petih, šestih pa težje.

Še beseda o konkretnem primeru pri Novem mestu?
Iskreno sočustvujem z lastnikom psov in mi je hudo za njegovo mami. Žal je ona edina, ki ve, kaj se je resnično zgodilo. Vsi ostali lahko le ugibamo. Na žalost pa je vse več ljudi, ki le čaka na kakšno takšno novico, da lahko svoj obsojajoč značaj izlije preko tipkovnice v svet.

Kaj bi svetovali skrbnikom psov?
Rada bi, da se ljudje zavejo, da je lastništvo psa velika odgovornost in da se lahko v pasjem življenju srečamo z vrsto težav, tako zdravstvenih, kot vedenjskih. Ljudje naj poiščejo pomoč takoj ob prvih znakih agresije, še bolje pa bo, da že pri mladičku delajo vse zgoraj omenjeno in bo težav veliko manj.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice