Vizita za živali > Novice
4018 ogledov

Rake bodo morali uspavati

Rak
Pisali smo o nedovoljenem posedovanju tujerodnih rakov. Te čaka žalosten konec.

Kot smo pisali, je bila inšpekcija za okolje in naravo obveščena o nedovoljenem posedovanju invazivne tujerodne vrste raka marmornati škarjar (Procambarus fallax f. virginalis). Dokler niso zaključili z ukrepanjem, nam niso mogli podati uradnih informacij. 

Raki Nespametno Vizita za živali Kupila rake in jih izpustila v Savinjo ...

Zdaj so nam iz inšpektorata javili, da so 24. avgusta opravili inšpekcijski nadzor v stanovanjskem prostoru zavezanca, kjer je bilo ugotovljeno, da v sobnem akvariju res goji osebke invazivne tujerodne vrste raka marmornati škarjar (Procambarus fallax f. virginalis).

"Zavezancu je bilo pojasnjeno, da gojitev te vrste ni dovoljena in da ima izpustitev invazivne vrste v okolje škodljive vplive na biotsko raznovrstnost. Zavezanec je zato prostovoljno oddal rake, ki jih je prevzel Zavod za ribištvo," so nam sporočili.

 

V zavodu jih bodo uspavali

 

"Prevzeli smo vse osebke, ki jih je oseba posedovala, se pravi enajst osebkov," so nam pojasnili na Zavodu za ribištvo Slovenije. Osebki so za namen dokumentiranja po njihovih navedbah zaenkrat nameščeni v akvarijih ZZRS: "Ker gre za invazivno tujerodno vrsto, bodo raki humano uspavani in shranjeni v zbirko ZZRS."

Kot smo pisali je marmornati škarjar tujerodna invazivna vrsta. "Vrsta ima izjemen razmnoževalni potencial, saj se razmnožuje partenogenetsko, se pravi da samice odlagajo neoplojena, haploidna jajca iz katerih se razvijejo mladi raki, kar je edinstveno med raki deseteronožci," so nam pojasnili na Zavodu RS za varstvo narave.

Vrsta se ob ugodnih pogojih po njihovih besedah lahko razmnožuje celo leto, večkrat letno, med posameznimi intervali je običajno 8 do 9 tednov. Velikost zaroda narašča z velikostjo samice, največje število jajc je 500, pri manjših osebkih 50 – 150. "V nekaj mesecih lahko ena samica vzgoji veliko število mladih rakov. Preživetje zaroda pa je več kot 80-odstotno," opozarjajo.

Poleg tega marmornati škarjar ogroža avtohtone evropske vrste rakov, saj z njimi tekmuje za hrano in prostor ter je prenašalec račje kuge, ki je za evropske avtohtone rake smrtna. "Marmornati škarjar je zaradi hitre rasti, velike razmnoževalne sposobnosti in podaljšanega razmnoževalnega obdobja bolj konkurenčen kot so domorodni raki," še dodajajo.  

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • šport.ribič 07:32 02.september 2017.

    Nevem,kaj nekateri mislijo ampak tako ravnanje posameznikov bi bilo treba z zakonom kaznovati in ne samo z odvzemom teh tudi z denarno kaznijo,ker s takim početjem ogrožajo naravo in živali v njej.Ne morem verjeti,da pri nas živijo tako neumni ljudje,to je katastrofa.

Sorodne novice