Vizita za živali > Novice
4 ogledov

Šest stvari, ki jih vaši kužki sovražijo

Tekmovanje za najgršega psa na svetu EPA
Nekatere navade, ki jih počne skoraj vsak skrbnik, so za pse zelo neprijetne ...

Pes je človekov najboljši prijatelj, skrbniki s psom radi preživljajo svoj prosti čas, se z njiim igrajo, crkljajo in nabirajo kilometre. Medtem, ko vse našteto psi zelo radi počnejo, so jim nekatere druge "človeške" navade neprijetne.

Rezervirano za primate

Ena od teh navad so močni objemi. Imate vašega psa tako radi, da ga pogosto močno objamete? Tega ne počnite več, saj je objemanje del obnašanja, ki ga najdemo le med primati. Psi se med seboj ne objemajo, če postavi pes na drugega svojo tačko, je to znak želje po dominiranju.

Trepljanje po glavi

Je vam všeč, če vas nekdo potreplja po glavi? Najverjetneje ne. Pa vendar je večina ljudi prepričanih, da je psom to všeč. V resnici psi nad tem niso najbolj navdušeni, a zaradi svoje prijasne narave ponavadi ponižno trpijo tudi trepljanje.

Brez pravil

Psi potrebujejo in želijo pravila. Od svojega skrbnika želijo jasna navodila, kaj je prav in kaj ne. S pravili je njihovo življenje bolj predvidljivo, manj stresno in zmedeno. Ali jim boste dovolili na posteljo, ali ne, je vaša izbira. Bodite pa dosledni in ne delajte izjem, saj jih pes ne bo razumel.  

Druženje s kužki, ki jih ne marajo

Če vidite, da vaš pes določenih psov ne mara, ga ne silite v druženje z njimi. Tudi psi ne morejo biti z vsemi prijatelji in nekateri psi preprosto ne gredo skupaj. Morda se bodo nekaj časa tolerirali, morda pa bo nekoč med njima izbruhnil celo pretep.

Ne marajo dolgčasa

Psi hitro pokažejo, da jim je dolgčas. Najdejo si svojo zabavo, kot je grizenje čevljev, pohištva ali česa drugega. Psi potrebujejo tudi veliko mentalne zaposlitve, sicer vam bodo nagajali tudi na sprehodu in si našli svojo zabavo, kot je tek za mačko ali srno. 

Ne dražite psa

Ne dražite psov, ker se vam zdi to zabavno. Če boste lajali na njih, cvilili vanje, jih vlekli za ušesa ali kako drugače dražili, bo pes trpel in postal razdražen. Čeprav bo to najbrž toleriral, se pri tem ne bo zabaval. Morda bo kakšen pes odgovoril celo z agresijo.