Vizita za živali > Novice
525 ogledov

Slovenija že tretje leto na svetovnem vrhu

Svetovno prvenstvo na Dunaju Enote društva reševalnih psov Slovenije
Samo v Sloveniji iščejo več kot tristo pogrešanih oseb na leto ...

"Na 23. svetovnem prvenstvu IRO v delu z reševalnimi psi v Avstriji smo Slovenci spet posegli po samem vrhu. Drugo mesto je z odlično prikazanim delom in z visokimi ocenami dosegel reševalski par Društva enota reševalnih psov Slovenije Sebastijan Strašek s psom Thorom v iskanju pogrešanih v naravi," so sporočili z Društva enota reševalnih psov Slovenije.

Tokratno svetovno prvenstvo je zaznamovalo obilno deževje, ki je poplavilo velik del prostora za opravljanje poslušnosti. Tekmovalce je po njihovem opisu oviral tudi izredno močan veter.

Prvi, drugi in tretji

Lansko leto sta Strašek in Thor na svetovnem prvenstvu sicer dosegla tretje mesto. "Ves najin trud, vsa požrtvovalnost in veliko odrekanj so nama letos prinesli ponovne stopničke, drugo mesto ter najboljše iskanje v najini disciplini, iskanje pogrešanih oseb v naravi. Neizmerno sem vesel za zelo uspešno potrditev najinega dela in seveda velika zahvala vsem, ki nama pomagajo na najini poti," je povedal Sebastijan Strašek.

Svetovno prvenstvo na Dunaju | Avtor: Enote društva reševalnih psov Slovenije Enote društva reševalnih psov Slovenije

Reševalni pari Društva enota reševalnih psov Slovenije tako že tretje leto posegajo po samem vrhu. Leta 2015 je bila Nevenka Štor s psičko Neli svetovna prvakinja, lani je Sebastijan Strašek zasedel tretje mesto, letos pa je posegel po drugem mestu.

Svetovno prvenstvo v delu reševalnih psov je letos potekalo od 19. do 24. septembra v okolici Dunaja, v Avstriji. Slovenijo so v iskanju pogrešanih v naravi zastopali člani Kinološke zveze Slovenije, Društva enota reševalnih psov Slovenije: svetovna prvakinja v iskanju pogrešanih v naravi 2015 Nevenka Štor s psičko Neli, Darko Poštrak s psom Mikeom, Sebastijan Strašek s psom Thorom, v iskanju v ruševinah pa Tomaž Dražumerič s Cory, ki pa je zaradi rojstva hčerke prvenstvo predčasno zapustil.

Društvo enota reševalnih psov Slovenije je zveza več društev, ki spadajo pod okrilje Kinološke zveze Slovenije in v svojih enotah usposabljajo vodnike in pse za reševanje ob primeru naravnih nesreč ter za iskanje pogrešanih oseb. V Sloveniji se letno izgubi in se nato išče več kot 300 oseb, zato je postalo urjenje psov za iskanje pogrešanih oseb zunaj urbanih središč sestavni del šolanja in urjenja reševalnega psa.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice