Vizita za živali > Novice
119 ogledov

Superpodgana ne čuti bolečine

Gola afriška podgana Profimedias
v raziskavi so golo podgano primerjali s 26-imi sesalci.

Afriška gola podgana (Heterocephalus glaber) za razliko od naše navadne podgane živi zelo dolgo. Življenjska doba naše podgane je dve leti, življenjska doba Heterocephalus glaber pa kar 32 let. 

Strokovjaki so že s predhodno raziskavo dokazali, de je ta dolgoživeča podgana odporna na rakave celica. To pa ni vse. Pravkar so strokovnjaki z nemškega centra za molekularno medicine Max Delbruck dokazali, da ne čuti bolečine. Raziskavo so objavili v reviji Cell.

Za dve tretjini manj senzorjev za bolečino

Za razliko v občutku za bolečino je po ugotovitvah strokovnjakov kriva majhna modifikacija receptorja TrkA, ki je pomemben pri prenosu in zaznavanju bolečine. Ugotovili so, da se gola podgana rodi s približno enakom številom senzorjev za bolečino kot navadna podgana. S starostjo pa se število senzorjev zmanjša za dve trtjini. 

Strokovnjaki domnevajo, da so se podgane prilagodile neznosni vročini, ki jih lahko doleti v gneči v podzemnih rovih. Z izgubo senzoričnih nevronov pa gole podgane varčujejo tudi z energijo.   

Dan za varen avto

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.