Vizita za živali > Novice
1122 ogledov

Ta pesjak je prava paša za oči

Bernardinci in pesjak EPA
Na fotografijah lahko občudujete nov pesjak za bernardince, ki so ga naredili na prelazu Veliki Sveti Bernard v Švici.

Veliki Sveti Bernard je najstarejši prelaz v zahodnih Alpah, z evidenco o uporabi, ki sega že v bronasto dobo in ohranjenimi sledovi rimske ceste. Na najvišji točki poti stoji hospic oziroma zavetišče za potnike, ki ga je leta 1049 ustanovil sveti Bernard Menthonski.

1/8
EPA

Hospic je kasneje postal znan po uporabi psov bernardincev v reševalnih akcijah. Bernardinca so vzredili dovolj velikega za prečkanje globokega snega in izšolanega izslediti vonj izgubljene osebe. Prvi dokaz, da so bili bernardinci v uporabi v samostanu sta dve sliki datirani v leto 1690.

Danes predor in sodobna tehnologija delata reševalne operacije povsem nepotrebne. Pse so kasneje prodali dvema fundacijama, Fondation Barry du Grand Saint Bernar) in Fondation Bernard et Caroline de Watteville.

Barry je kupila hišice in objekte v Martignyju in še naprej podpira vzrejo te čudovite pasme psov, ki so jim zdaj naredili čudovite pesjake. Psi bodo sicer poletje preživeli na gori in se v Martigny vrnili ob konvu leta, poroča ahencija EPA.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.