Vizita za živali > Novice
259 ogledov

Ta temperatura je za psa ali mačko usodna

Mačka v avtu Profimedias
Ker so psi in mačke prekriti z dlako in nimajo žlez znojnic po vsej kožni površini, je oddajanje toplote s sevanjem skozi kožo prepočasno ...

"Zmožnost uravnavanja telesne temperature, na način ki je značilen za ptice in sesalce, omogoča v vseh okoliščinah bolj ali manj enako telesno temperaturo. Uravnavanje telesne temperature pa ima svoje meje, ki so v določenih okoliščinah vročega poletja tudi presežene," opozarjajo strokovnjaki z Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in vasrtvo rastlin.

Mačke in psi izgubljajo toploto predvsem s sevanjem in izhlapevanjem. Pojasnjujejo, da so psi in mačke prekriti z dlako in nimajo žlez znojnic po vsej kožni površini. Zato je oddajanje toplote s sevanjem, se pravi skozi kožo, prepočasno. "Najpomembnejši način oddajanja toplote pri psih in mačkah je zato izhlapevanje. Hitro in plitko dihanje oziroma sopenje omogoča odvajanje toplote preko sluznic zgornjih dihalnih poti," so natančni.

Smrtna meja je že 41 stopinj Celzija

"Kadar je žival izpostavljena zelo visokim temperaturam ali pa ima zaradi bolezenske okvare dihal močno zmanjšano učinkovitost izgubljanja toplote s sopenjem, lahko pride do resnih okvar zdravstvenega stanja živali," opozarjajo.

Končna posledica odpovedi mehanizmov za uravnavanje telesne temperature je povišana telesna temperatura, ki postane nevarna že tedaj, ko za zelo kratek čas preseže 43 stopinj Celzija ali ko za dlje časa preseže 41 stopinj Celzija.

Toplotni udar in pregretje

Po vzrokih za pregretje organizma ločimo dva sindroma nenadnega pregretja organizma: toplotni udar in pregretje zaradi fizične aktivnosti. Znaki toplotnega udara so: pospešen in šibak srčni utrip, oteženo dihanje, modrikaste vidne sluznice, povišana telesna temperatura med 41 in 43 stopinj Celzija, drhtenje, krči, opletajoča hoja, nezavest in celo pogin.

Kaj storiti? 

Strokovnjaki z UVHVVR svetujejo, da ob vročinskem udaru žival nemudoma premaknemo v zračen prostor ali senco in začnemo ohlajati z vodo. "Glavo naj ima dvignjeno, ko žival ohladimo, poiščemo najbližjo veterinarsko pomoč," pravijo.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.