Vizita za živali > Novice
977 ogledov

Tako koristni so šakali

Zlati šakal, Canis aureus Profimedias
Širjenje šakalov na nova območja pogosto vzbuja vprašanja o posledicah, ki jih prinaša pojav te nove vrste.

Porast šakalov v Evropi nima zaznavnega vpliva na drugo divjad, kaže najnovejša raziskava o vplivih šakala na divjad in ljudi. Za lokalno prebivalstvo pa so šakali v Srbiji zelo pomembni, saj vsako leto odstranijo kar 3.700 ton živalskih odpadkov in 13 milijonov glodavcev. V Evropi pa uplenijo kar 158 milijonov glodavcev.

Predstavnik družine psov

Šakali se pospešeno širijo po Evropi. Do nedavnega je bilo o posledicah širjenjašakala na voljo zelo malo zanesljivih podatkov, nova raziskava, pri kateri so sodelovali tudi slovenski raziskovalci, daje odgovore na vedno pogostejša vprašanja, ki se pojavljajo o posledicah pojava šakalov, so sporočili z biotehniške fakultete.
 

Zlati šakal je dobrih 10 kilogramov velik predstavnik družine psov. V Evropi živi že tisočletja, vendar je bila vrsta do nedavnega omejena le na otoke in priobalna območja Jadranskega morja in nekatere druge dele Sredozemlja in Črnega morja. V zadnjih desetletjih pa so se šakali razširili po večjem delu Evrope, tudi v Slovenijo.

Stabilna tudi populacija zajca

Širjenje šakalov na nova območja pogosto vzbuja vprašanja o posledicah, ki jih prinaša pojav te nove vrste. V ta namen so raziskovalci iz Univerze v Beogradu ter Biotehniške fakultete Univerze v Ljubljani proučili vplive šakala na divjad ter pomen za lokalno prebivalstvo. Raziskava se je osredotočila na pet območij v Srbiji z veliko številčnostjo šakalov. Rezultati so bili te dni objavljeni v ugledni ameriški znanstveni reviji.

Raziskovalci so analizirali prehranjevalne navade šakalov ter zbrali podatke o dinamiki odstrela treh vrst divjadi - srnjadi, poljskega zajca, divjega prašiča. Podatki so pokazali, da v nasprotju s pričakovanji močan porast številčnostišakala ni imel zaznavnega vpliva na druge vrste divjadi.

Na nenadno prečkanje živali bodite pozorni predvsem v nočnih in večernih urah. ( | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

V obdobju, ko se je število šakalov v Srbiji močno povečalo, je namreč populacija poljskega zajca ostala stabilna, populaciji srnjadi in divjega prašiča pa sta se celo povečali. Čeprav šakali občasno plenijo te vrste, stopnja plenjenja očitno ni bila tako velika, da bi to povzročilo upad populacij divjadi.

Klavniški odpadki in glodavci

Analiza vsebine želodcev odstreljenih in povoženih šakalov je pokazala, da so najpomembnejši viri hrane za šakale v Srbiji klavniški odpadki in glodavci. Ta država se danes sooča z mnogimi izzivi pri predelavi klavniških odpadkov, zato velik del teh odpadkov konča v okolju na divjih odlagališčih odpadkov.

Šakal | Avtor: Profimedias Profimedias
Šakali so se hitro prilagodili na ta vir hrane v kulturni krajini in raziskava je pokazala, da so danes šakali celo pomembni za lokalno prebivalstvo v Srbiji, saj vsako leto odstranijo kar 3700 ton živalskih odpadkov. S tem se zmanjša verjetnost prenosa bolezni in drugih negativnih posledic, do katerih lahko pride ob večjih količinah razpadajoče mrhovine v okolici človeških naselij. Vrednost te ekosistemske storitve, ki jo šakali opravljajo v Srbiji, je bila ovrednotena na preko 500.000 evro letno.

Še ena pomembna vloga šakalov, na katero je opozorila raziskava, je pomoč kmetijskim pridelovalcem pri zatiranju škodljivcev na poljih. Raziskovalci so ocenili, da v Srbiji šakali letno uplenijo kar 13 milijonov glodavcev. Za celotno Evropo ta ocena znaša 158 milijona uplenjenih glodavcev. Pri tem še posebej izstopa Madžarska, kjer se zaradi manjših količin klavniških odpadkov v okoljušakali prehranjujejo predvsem z voluharicami in drugimi glodavci.

Preberite še:

Ste ga že videli v našem gozdu?

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.