Vizita za živali > Novice
95 ogledov

Tako mu enostavno dvignete imunski sistem

Pes in otrok na snegu Profimedias
Pozimi kužkom dodajte ščepec zelišč ... Preberite kakšna zelišča svetuje Katarina Kovačič.

"Pozimi psa običajno kopamo še pogosteje kot poleti, saj se zunaj hitro umaže in je dlako potrebno očistiti," opisuje biotehnologinja z Zeliščnega vrta Cvetka, Katarina Kovačič. Dodaja, da se pozimi s kužki tudi več zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer je suh zrak, kar lahko vodi v izsuševanje kožuha, srbečico in prhljaj. Veliko kužkov se po njenih izkušnjah pozimi praska več in bolj intenzivno, saj suhi prostori izsušujejo kožuh in povzročajo srbečico.

"Naravni pH kožuha je rahlo bazičen, zato je pomembno, da psa umivamo z bazičnimi sredstvi. Večina izdelkov za ljudi ima rahlo kisel pH, ker je tudi naša koža rahlo kisla, zato niso primerni za nego psa. Pozimi je še posebej pomembno, da psa kopamo z bazičnimi sredstvi, saj ta pomagajo, da se kožuh vrne v svoje naravno ravnovesje in tako preprečimo srbečico in prhljaj," opozarja. 

Pasja kozmetika 

Za tačke Katarina svetuje blaga sredstva, ki jih ne izsušujejo. "Izredno pomembno je, da jih umivamo s sredstvi, ki so bazična in ne kisla ter tačke hkrati vlažijo, saj so pozimi zaradi mraza in soli že tako podvržene izsuševanju," pojasnjuje.

Za čiščenje tačk so po njenih izkušnjah zelo dobra naravna mila, profesionalno izdelana po hladnem postopku, saj takšna mila vsebujejo ¼ glicerola, ki kot stranski produkt nastaja pri izdelavi mila in je odličen vlažilec kože: "Pomembno je, da je milo iz kakovostnih rastlinskih olj in masel ter kvalitetne izdelave. Takšno milo očisti tačke že z minimalnim nanosom, ima rahlo bazičen pH in tačke tekom umivanja še nahrani s hranilnimi snovmi iz olj in masla, iz katerih je sestavljen." Najboljša mila po njenih besedah lahko vsebujejo še dodatke, kot so dodatno olje za nego, izvlečki zelišč, ki blagodejno delujejo na kožo in podobno.

Pes na snegu | Avtor: Profimedias Profimedias
Najpomembnejša pa je po njeni oceni pozimi nega tačk s kremo, ki ščiti pred mrazom in soljo ter nahrani tačke s hranilnimi snovmi ter tako izboljša njihovo lastno obrambno sposobnost. "To so kremice na osnovi hranilnih rastlinskih olj, kot so olivno, sončnično, mandljevo, kokosovo olje, karite maslo ... V teh oljih se nahaja ogromno hranljivih snovi, ki spodbujajo samoobnovo kože in pospešujejo celjenje, seveda pa mora biti krema izdelana pod pogoji, ki omogočijo ohranitev vseh hranilnih snovi tekom izdelave," pojasnjuje.

Kremi lahko po njenem mnenju dodamo tudi izvlečke zelišč, ki ščitijo pred vnetji, razvojem glivic in pospešujejo celjenje ali pa različne vitamine in posebej hranilna olja, kot so na primer šipkovo ali olje pšeničnih kalčkov. Mastna kremica odlično ščiti pred soljo in preprečuje delanje snežnih grudic med prsti.

Tako pa nad imunski sistem

"Pozimi lahko v hrano dodajamo zdrobljena zelišča, ščepec zelišč na obrok psa, kot bi si popoprali juho. Za zdrave pse je primerna kombinacija ameriškega slamnika, melise, timijana, žajblja in rožmarina, kjer sušene nadzemne dele zdrobimo, premešano in dodajamo v prehrano," našteva Katarina.

Za ostarele pse svetuje dodatek tavžentrože, ki krepi organizem, priporoča jo tudi po kemoterapijah in daljših boleznih, ter marjetico, ki pomaga lajšati težave, povezane z artritisom. "Ameriški slamnik smemo dodajati le psom, ki so zdravi in nimajo težav z boleznimi imunskega sistema, kamor spadajo tudi alergije. Fino je, da se naredi kuro na primer tri tedne, nato pa se z uporabo preneha in čez čas spet ponovi," svetuje. 

Preberite še:

 - Psička noče ven na mraz

 - Nizke temperature, pes pa v vodo. Naj mu dovolimo?

 - Zakaj mokri psi smrdijo

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.