Vizita za živali > Novice
771 ogledov

To se zgodi, če mačka ali pes jesta čebulo

Pes Profimedias
Tiosulfat, ki ga vsebuje čebula, je strupen za pse in mačke.

Čebula vsebuje sestavino tiosulfat, ki je strupena za mačke in pse. Zaužitje čebule pri teh živalih povzroča hemolitično anemijo, ki poškoduje rdeče krvne celice, ki krožijo po telesu vašega ljubljenčka.

Simptomi, ki jih povzroči zaužitje čebule so, zadihanost, letargija, driska, bruhanje, oralno draženje, šibkost, blede dlesni in povišan srčni utrip. Kot posledica zastrupitve se lahko pojavi tudi izguba apetita. Poškodbe rdečih krvnih celic se lahko pojavijo šele od dva do štiri dni po tem, ko je pes oziroma maček pojedel čebulo.

čebula | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Nevarna v vseh oblikah

Čebula v vseh oblikah in vseh vrst, bodisi kuhana bodisi surova, je nevarna za vaše ljubljenčke. Da pride do zastrupitve, je dovolj že povsem majhna košček čebule. Zaužitje petih gramov na kilogram pri mačkah ali 15 gramov na kilogram pri psih že povzroči klinično pomembne hematološke spremembe.

Če vaš hišni ljubljenček zaužije čebulo, takoj pokličite svojega veterinarja. Zastrupitev se lahko pozdravi, vendar je pomembno, da ob prvih zmazanih simptomih poiščete veterinarsko pomoč. Če je zastrupitev huda, lahko zahteva dolgo bolnišnično zdravljenje, v skrajnih primerih pa je potrebna tudi transfuzija krvi.

Komentarjev 2
  • kapibara 14:36 22.januar 2017.

    Čudno, zjutraj ko pojem čebulo- ker mam maščka in zakrivam zadah- se mačkon nič ne buni..

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 12:16 22.januar 2017.

    dobre informacije za sovražnike sosedovih ljubljenčkov ki serjejo po njegovem travniku