Vizita za živali > Novice
421 ogledov

To se zgodi, ko mačka voha mačjo meto

Mačka Profimedias
Ko je mačka v bližini mačje mete oziroma vdihne njen vonj, postanejo njeni vedenjski vzorci pogosto nekoliko nenavadni. Vzrok je v eteričnem olju.

Ko je mačka v bližini mačje mete oziroma vdihne njen vonj, postanejo njeni vedenjski vzorci pogosto nekoliko nenavadni. Reagirajo lahko na različne načine: lahko se drgne ob njo, jo liže ali pa okoli nje ponorelo teče. Zelišče pri mačkah največkrat povzroča valjanje, drgnjenje, spodbuja lovljenje in hranjenje ter igrivost na sploh. Vonjanje ali zaužitje mačje mete pa lahko pri mačkah povzroča tudi agresivno vedenje. 

Ko mačka jé mačjo meto, ni nujno, da uživa v njenem okusu. Ko ugrizne liste te zeliščne rastline, se iz nje začne izločati nepetalakton, ki povzroči, da mačke podivjajo. Nepetalakton je eno izmed eteričnih olj mačje mete. Ko to pride v nosno tkivo mačke, kjer se veže na beljakovinske receptorje, spodbudi senzorične nevrone in posredno tudi dele možganov, ki so povezani s čustvi in lakoto.

Mačja meta je ena izmed 250 vrst, ki sestavljajo družino met. Danes jo pogosto najdemo v zeliščnih vrtovih, marsikje pa raste tudi kot plevel. Mačja trava je za mačke popolnoma neškodljiva in ne vodi v zasvojenost.

Katere mačke ne reagirajo na mačjo meto? 

Mucke mlajše od osmih tednov, in nekateri starejši mački ne čutijo stimulativnih učinkov mačje mete. Poleg tega pa je reakcija na rastlino tudi gensko pogojena. Če vaša mačka nima "gena za mačjo meto" v stiku z njo ne bo ponorela.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.