Vizita za živali > Novice
83 ogledov

Tudi šimpanzi zaupajo prijateljem

Šimpanz EPA
Šimpanzi so prijateljem omogočili dostop do najljubše hrane in jim zaupali, da jo bodo delili z njimi.

Komu bi vi zaupali pomembno skrivnost ali ga poklicali na pomoč? Najbrž prijatelja, ki mu zaupate. Ker je odgovor tako očiten, so se znanstveniki vprašali, od kdaj je zaupanje pogoj za trajno prijateljstvo. Raziskava o šimpanzih objavljena v Current Biology bi lahko odgovorila na vprašanje, saj tudi njihove prijateljske vezi temeljijo na zaupanju.

Pri prijateljih vrv zaupanja

Že v prejšnjih raziskavah je bilo dokazano, da imajo šimpanzi dobre prijatelje, zdaj pa je strokovjake zanimalo, ali si med seboj zaupajo.

opica, simpanz | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Skupina strokovnjakov z Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology iz Nemčije je opazovala skupino petnajstih šimpanzov v Keniji in prepoznala med njimi primere najtesnejšega prijateljstva in primere, ko se nekateri med seboj ne marajo.

Zaupanje šimpanzov so preverili s testom, ki ga uporabljajo tudi za preverjanje zaupanja pri ljudeh. Vsaka žival, ki je sedla pred prijatelja ali ne-prijatelja, je morala izbrati vrv in jo povleči. Če so povlekli za prvo vrv, ki pomeni nezaupanje, so povlekli k sebi pladenj hrane, ki pa ni bila njihova najljubša. Če so povlekli vrv, ki pomeni zaupanje, pa je dobil prijatelj možnost, da dostopa do pladnja z najljubšo hrano. Pri tem je imel prijatelj na izbiro, ali bo hrano delil s šimpanzem, ki je povlekel vrv, ali ne.

Ugotovili so, da so šimpanzi tistim šimpanzom, ki so jih smatrali za prijatelje, pogosto popolnoma zaupali in jim omogočili dostop do najljubše hrane. To je po mnenju strokovnjakov dokaz, da ima povezava med prijateljstvom in zaupanjem tudi pri človeku starodavne evolucijske korenine.

anja.scuka@zurnal24.si 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.