Vizita za živali > Novice
12239 ogledov

Umirjena in bistra: britanska kratkodlaka mačka

Candyland.si
1/6
Candyland.si
Nega britanke ni zahtevna, kožušček je kratek in se ne sprijema ter vozla.

"Britanska kratkodlaka mačka spada med eno najbolj priljubljenih pasem mačk. Njihov karakter je umirjen, so zelo bistre in ljubeče ter zelo inteligentne," jih opisuje vzrediteljica z vzrejališča Candyland Melanija Rejc.

Sodeč po njenem opisu so tihe, zmerno aktivne in redko pretirano igrive, ko potrebujejo čas zase mirujejo in spijo. Raje kot da bi dremale v naročju, posedajo v bližini ali pa se zvijejo v klobčič pri naših nogah. "Odsotnost lastnika ponavadi prespi ali pa raziskuje po stanovanju ter se igra, zelo dobro se razume tudi s kužki," pravi.

Sprva poznane samo v modri barvi

"Britanke izvirajo, kot že ime pove, iz Velike Britanije, gre namreč za najstarejšo Britansko pasmo. Je potomka mačk, ki so jih v Britanijo prinesli Rimljani in nato križali z mačkami ki so že naseljevale otok," opisuje vzrediteljica.

Candyland.si | Avtor: Candyland.si Candyland.si
Sprva je bila pasma po njenih besedah poznana samo v modri barvi, zato se ji je reklo "British blue", danes pa poznamo britanke v skoraj vseh barvnih odtenkih, vendar je modra še zmeraj tista najbolj poznana. 

Pojasnjuje, da je struktura dlake pri britanki tisto, kar najprej pade v oči: "Je namreč zelo gosta in kratka, ne leži ob telesu temveč stoji navpično, kar ji daje edinstven plišast videz. Prav tako mora biti britanka okroglega videza ter mišičastega in čokatega telesa."

Noge ima kratke in krepke, ušesa majhna, ima močno poudarjene ličnice in širok ter kratek smrček. Opisuje, da so tudi oči velike in okrogle, posebnost te pasme je tudi to, da se razvijejo zelo pozno, nekje pri treh letih, prav tako se njihova teža giblje med pet in deset kilogramov. 

"Nega britanke ni zahtevna, kožušček je kratek in se ne sprijema in vozla. Dovolj je le enkrat tedensko česanje, kopanje ni potrebno ker se dlaka ne masti," dodaja. 

Kaj pa bolezni?

"Britanka je zdrava pasma, vendar je pomembno, da kupite mačko od vzreditelja ki ima svoje vzrejne mačke genetsko testirane  - predvsem DNK test  za PKD – policistična degeneracija ledvic in ultrazvočni pregled  srca za HCM - hipertrofija srčne mišice," našteva Melanija Rejc.

To so sicer priporočljivi testi, vendar vsak odgovoren vzreditelj po njenih besedah te teste opravlja v dobrobit živali: "Poudariti je potrebno, da ni vsaka modra (siva) muca britanka. To je barva, ki ni značilna samo za britanke, tudi domače mucke najdemo v tej barvi in zato ni pametno nasedati oglasom v katerih prodajajo takšne mucke kot "britanke brez rodovnika "samo zaradi barve."

Candyland.si | Avtor: Candyland.si Candyland.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.