Vizita za živali > Novice
1124 ogledov

Vsak tretji pes oziroma maček predebel

debela mačka Shutterstock
Prekomerna teža štirinožcev je povezana s številnimi kroničnimi boleznimi in posledično višjimi veterinarskimi stroški.

Vsak tretji hišni kuža oziroma maček v Združenih državah Amerike je predebel, je pokazala raziskava, ki jo je opravila klinika za živali Banfield Pet Hospital. V zadnjih desetih letih se je število debelih psov povečalo za 169 odstotkov, število predebelih mačk pa za 158 odstotkov.

V raziskavi je sodelovalo pol tretji milijon psov in pol milijona mačk.

Po besedah Kirka Breuningerja, raziskovalca na področju veterine v Banfield Pet Hospital, se je problem hišnih živali s prekomerno telesno težo začel pred nekaj leti. "Čeprav nekateri morda pravijo: 'Moj hišni ljubljenček je prisrčen, ko je buckast,' nošenje dodatnih kilogramov prispeva k razvoju bolezni," je za britanski The Daily Mail dejal Breuninger.

Naj bodo tudi živali fit

Ob tem je izpostavil, da je ohranjanje zdrave telesne teže povezano z daljšim življenjem in manjšim tveganjem za pojav različnih kroničnih bolezni.

Prekomerna teža štirinožcev je povezana tudi z višjimi stroški. Skrbniki predebelih psov tako v štiriletnem obdobju zapravijo 17 odstotkov več kot skrbniki, katerih psi imajo primerno telesno težo. Pri mačkih pa stroški zaradi debelosti v enakem obdobju v povprečju narastejo za petino.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice