Ekološko meso in mleko imata po ugotovitvah strokovnjakov višje vsebnosti omega-3 maščobnih kislin, piše italijanska tiskovna agencija Ansa.
Raziskavo so opravili strokovnjaki z Univerze Newcastle, objavili pa so jo v British Journal of Nutrition. Strokovnjaki so analizirali 196 različnih raziskav o mleku in 67 raziskav o mesninah in ugotovili, da imajo ekološki proizvodi za 50 odstotkov več omega-3 maščobnih kislin. Imajo pa manj drugih škodljivih maščob.
V ekološkem mleku so tudi višje koncentracije vitaminov, ki so topni v maščobah in več konjugirane linolne kisline, ki naj bi varovala pred nastankom rakavih obolenj, pri preprečevanju srčno-žilnih bolezni in prispevala k uspešnejšemu hujšanju.
Razlike zaradi krmljenja živali
“Če bomo namesto tradicionalnih jedi začeli z ekološko prehrano, bomo v svoje telo vnesli več omega-3 maščobnih kislin,” so zapisali avtorji raziskave. Če spijemo pol litra ekološkega mleka, bomo v telo vnesli okoli 16 odstotkov priporočljive dnevne količine omega-3 maščobnih kislin. Z navadnim mlekom pa 11 odstotkov.
Razlike v sestavi se dogajajo predvsem zaradi različnega krmljenja živali. Raziskava je pokazala tudi negativno plat uživanja ekološkega mleka, saj naj bi se za 74 odstotkov zmanjšal vnos joda.