Vizita za živali > Novice
601 ogledov

Zakaj psi ponoči lajajo?

Pasji lajež ponoči Profimedias
Veliko psov se zbuja ponoči in začne lajati zaradi namišljene nevarnosti. Za to nadležno vedenje psov obstaja več razlag.

Raziskave kažejo, da psi le redko uporabljajo lajež za komunikacijo z drugimi psi, v komunikaciji z ljudmi pa se poslužujejo tudi lajanja. Veterinarka Kathryn Primm pravi, da nočno lajanje dejansko pomeni, da želi vaš kuža govoriti z vami, tudi če vi ob tej zgodnji oziroma pozni uri tega ne želite slišati. 

Slišijo zvoke, ki jih ljudje ne

Možno je tudi, da vaš pes sliši zvoke, ki jih vi ne. Kot pravi nevroznanstvenik George M. Strain z Državne Univerze v Louisiani, je zvočni razpon psa od 67 do 45.000 Hertzov, medtem ko je človekov razpon od 64 do 23.000 Hertzov. To nakazuje, da lahko psi slišijo stvari, ki so nam neslišne. Morda vam pes z nočnim lajanjem želi povedati: "Si slišal to?" pravi veterinarka.

Mogoče je tudi, da štirinožci reagirajo preveč občutljivo, vendar je to odvisno predvsem od značajskih lastnosti posameznega psa. "Če razmišljamo z vidika življenja živali v divjini, je lahko preživetje odvisno od tega, kako sposobna se je hitro in primerno odzvati na grožnjo. Torej, če vaš pes včasih odreagira preveč burno, je to z vidika preživetja veliko bolje, kot če ne bi reagiral," je dejala Primmova.

Vedenje psa lahko spremenite tako, da ga nagrajujete, ko je tiho. Najdite mu prostor, kjer se počuti varno, svetuje strokovnjakinja.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.