Vizita za živali > Novice
19630 ogledov

Zaradi grozljivih razmer so morali tri živali usmrtiti kar v hlevu

Krava
Živele so v lastnih iztrebkih.

Glede na podatke Inšpekcije za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) se sicer zavedanje skrbnikov živali glede odgovornosti za dobrobit njihovih živali iz leta v leto izboljšuje. "Žal pa se inšpektorji še vedno srečujejo s primeri zanemarjanja živali, kar kaže tudi število odvzetih živali in število prekrškovnih postopkov," so nam povedali.

Pojasnili so, da izvajajo odvzem v hujših primerih, ko je ogroženo zdravje ali življenje živali. Teh primerov je okoli 99 odstotkov. V ostalih primerih odredijo odvzem živali, če ta povzroči smrt ali posebno hude poškodbe človeka. 

Pravijo, da so zelo pogosti primeri, ko oseba zboli ali umre, žival pa ostane sama in brez oskrbe: "Pred kratkim je bil naš inšpektor priča žalostni zgodbi, ko je moški umrl. Ob njem je bil pes, ki je bil brez hrane več dni." 

Ob prijavi, da pes živi v majhni kletki, inšpektorji niso mogli verjeti svojim očem. "Inšpektor je bil zgrožen, ko je našel psa v kletki, ki je bila velika 60 krat 60 centimetrov," so nam opisali. Skrbnika so pred tem odpeljali v bolnišnico, pes pa je ostal v kletki več dni. Prijavo so podali sosedje, ki so našli ubogega psa: "Kuža v kletki ni mogel niti hoditi, imel je le plastično igračko, s katero se je igral."

Pri odvzemih ne gre le za mučenje

Pri odvzemih ne gre le za mučenje in zanemarjanje hišnih živali kot so mačke in psi, pogosti so tudi odvzemi rejnih živali.

Veterinarske inšpektorje je zelo ganila zgodba, ki so ji sledili vse od leta 2013, žalostno pa se je končala šele letos. 

V obdobju od leta 2013 so opravili pet pregledov reje, kjer sta imela dva starejša moška ves čas od 60 do 80 govedi. Inšpekcija za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je izdala več upravnih odločb za izboljšanje stanja, vključno z odvzemom šestih živali v letu 2014.

"Stanje v obravnavani reji se je izboljšalo, vendar le začasno," so nam povedali. Zadnji pregled letošnjega julija jih je razžalostil, saj so ugotovili, da lastnik ne more skbeti za živino.

V hlevu so bili priča zelo slabim pogojem, živali so živele v lastnih iztrebkih, ki jih lastnik ni več odstranjeval. "Posamezne živali so zaostale v reji. Na osnovi teh ugotovitev so bile rejcu dva dni po pregledu odvzete vse živali ter oddane v klanje. Tri živali je bilo potrebno evtanazirati v hlevu," so zaključili na upravi.

Ni več toliko grozljivih primerov

Odvzete hišne živali praviloma odpeljejo v zavetišča, kjer jim iščejo nove odgovorne skrbnike. Vodja zavetišča za živali Horjul Polona Samec je z veseljem povedala, da je situacija glede mučenja in zanemarjanja živali boljša, kot je bila še pred nekaj leti. "Zdaj ni več toliko tistih res grozljivih primerov mučenja živali," ugotavlja. 

Letos so v zavetišče sprejeli veliko odvzetih živali, a predvsem zaradi znanega primera zaseženih pasjih mladičev. Tako so letos skrbeli za nekaj več kot petdeset odvzetih živali. "Ta številka ni relevantna, saj smo prejeli 37 mladičov, ki so jih odvzeli preprodajalcu," nam je pojasnila in dodala, da so si sicer številke odvzetih živali med leti podobne. 

Tovarna psov Slovenija Farme psov: "Kupcev, ki to podpirajo, bo vedno dovolj"

Kot smo pisali, so imeli letos veliko dela s 37-imi mladiči, ki so jih marca na Fernetičih zasegli italijanskemu državljanu. Trdil je, da je pse prevzel v Ljubljani, a so v zavetišču glede na stanje psov in nekatere druge indice prepričani, da je šlo za mladiče iz pasjih tovarn iz Madžarske, Romunije, Bolgarije in tako dalje. 

Ob zasegu so bili mladički stari od tri do pet tednov, praviloma pa se pasje mladičke materi ne sme odvzeti do osmega tedna starosti. Oskrba takega števila psov iz pasje tovarne ni bila enostavna, saj je že odpravljanje notranjih zajedavcev lahko za takšne pse življenjsko ogrožujoče.

Samčeva je pojasnila, da so na srečo vsi psi dobili odlične domove, v septembru pa so se številni že sestali tudi na skupnem pikniku. 

V različnih fizičnih in psihičnih stanjih

V zavetišču za živali Maribor so nam pojasnili, da je glede na delež vseh sprejetih živali, delež odvzetih zelo majhen. Psi, ki so odvzeti, so po njihovih opažanjih zelo različni, tako kot so različni razlogi za odvzem. "Razlogi za odvzem niso samo mučenje živali, včasih so psi odvzeti tudi ob smrti skrbnika ali ob nenadni bolezni, odhodu v bolnišnico in podobno," so nam pojasnili. 

Pred kratkim so v zavetišče prejeli večje število odvzetih psov od istega lastnika. "Bili so zelo shirani in v slabem stanju," so opisali. Kljub temu so si psi opomogli in čisto vsi našli nove odgovorne skrbnike: "Skrbniki so z njimi zelo zadovoljni, pošiljajo nam fotografije kužkov in življenja z njimi. Mnoge takšne zgodbe se srečno končajo."

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • peter69 22:11 05.oktober 2017.

    jih mučit,jih pobit,šus v blavo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!111

  • maresem 16:41 29.september 2017.

    Vi inšpektorji ste pa tudi ena navadna nesposobna in lena gamat - gnoj.

  • maresem 16:40 29.september 2017.

    Pobit take kretene brezobrazne, si ne zaslužijo nič drugega.