Vizita za živali > Novice
1276 ogledov

Želijo odstraniti 108 medvedov in deset slovenskih volkov

Volk
Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je pripravilo osnutek Odloka o ukrepu odvzema osebkov vrst rjavega medveda (Ursus arctos) in volka (Canis lupus) iz narave za obdobje do 30. septembra 2018.

Osnutek odloka predvideva načrtovani odvzem 108 rjavih medvedov in 10 volkov.

"Rjavi medved in volk sta v Sloveniji in EU zavarovani vrsti. Velikost populacije in naravna razširjenost velikih zveri ni pogojena samo z naravnimi danostmi, ampak tudi z družbeno sprejemljivostjo ljudi," pojasnjujejo na ministrstvu.

Slovenski znanstveniki Vizita za živali Prisotnost volkov in šakalov zaznavajo z oponašanjem njihovega tuljenja

Osrednja cilja upravljanja velikih zveri v Sloveniji sta po njihovih besedah ohranjanje populacije v ugodnem stanju in hkrati zagotavljanje ustrezne ravni sobivanja: "Pristopi k temu so opredeljeni v strateških dokumentih in so večplastni: na primer zagotavljanje preventivnih ukrepov za rejce, odškodninski sistem, možnost intervencije v nujnih primerih (intervencijska skupina) ter preprečevanje nastajanja konfliktov z ozaveščanjem in posebnimi ukrepi."

Dodajajo, da je aktivno poseganje v populacijo je možno le v omejenem obsegu in pod posebnimi pogoji, ki zagotavljajo, da se zaradi posega ne poslabša ugodno stanje ohranjenosti zveri.

Z osnutkom odloka je opredeljen načrtovani odvzem, ki vključuje vse oblike smrtnosti - izjemni odstrel, načrtovani odstrel, pogini, povozi. "Višina odvzema je opredeljena na podlagi podatkov spremljanja stanja tako, da je izpolnjen pogoj, da takšna višina odvzema ne škoduje ohranitvi ugodnega stanja populacije," pravijo.

Pojasnjujejo, da rezultati spremljanja stanja pri volku od začetka izvajanja monitoringa kažejo, da številčnost raste. Prav tako preliminarni podatki ugotavljanja številčnosti, ki se izvaja v okviru projekta LIFE DINALP BEAR, kažejo na dvig številčnosti rjavega medveda.

Medved | Avtor: Profimedia Profimedia
Dodajajo, da je v pripravi je nova ocena številčnosti populacije medveda z gensko-molekularnimi metodami, ki bo predvidoma znana do konca septembra 2017.

Z odstrelom 88 medvedov

Osnutek odloka predvideva odvzem 108 rjavih medvedov, od tega z odstrelom 88 osebkov, predvidene izgube znašajo 20 osebkov. Večina odstrela se izvrši v osrednjem območju populacije medveda. Pri volku je predviden odvzem deset osebkov. Odstrel, ki je del odvzema, je po njihovih navedbah usmerjen na manjše in mlajše živali: "Zaradi zmanjšanja možnosti vpliva na socialno strukturo tropa je pri volku predpisana določba, da se odstrel zaključi takoj, ko število odvzetih odraslih volkov doseže 40 odstotkov predvidenega odvzema."

Vsebinska podlaga za pripravo osnutka odloka je Strokovno mnenje Zavoda za gozdove Slovenije katerega sestavni del je Pisno stališče Zavoda RS za varstvo narave. V postopku sprejemanja osnutek obravnavata strokovna komisija za podporo pri načrtovanju upravljanja z velikimi zvermi (Biotehniška fakulteta, Zavod za gozdove Slovenije, Zavod RS za varstvo narave, Veterinarska fakulteta, Agencija RS za okolje, Lovska zveza Slovenije) ter delovna skupina, v kateri so poleg članov strokovne komisije, predstavnikov Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Državnega sveta RS, Skupnosti občin Slovenije ter Združenja občin Slovenije, tudi predstavniki ključnih deležnikov (Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Sindikat kmetov Slovenije, Zveza društev rejcev drobnice Slovenije, Društvo Dinaricum, Društvo za osvoboditev živali in njihove pravice, Društvo proti mučenju živali Trbovlje in Društvo za zaščito živali Ljubljana).

Po javni obravnavi bo ministrstvo proučilo podana stališča in pripombe ter predlagalo končno besedilo, ki ga sprejme vlada.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice