Vizita za živali > Svetovalnica
253 ogledov

Genetika: pravilna rast zob pri psih

Kraševec, kraški ovčar pasma pes Veronika Rupnik
Kljub temu, da gre za pogosto težavo psov pa na žalost z genetskega stališča ta problem še ne znamo do potankosti pojasniti.

Vprašanje: Pozdravljeni, jeseni imamo namen prvit pariti našo kraško ovčarko z zelo lepim samcem in tukaj nastane problem. Ta samec je zelo lep in ima odlično oceno vzrejne komisije, vendar ga skrbniki do zdaj nišo želeli še nikoli pariti. Ima pa manjšo hibo: Sprednje spodnje zobe ima ''nametane'' v spodnji čeljusti in čeljust ni spodsekava. Vsi ostali zobje so v redu. Gospodarji sicer trdijo, da so zobje poškodovani oziroma vsi križemkražem zaradi cukanja cunje v mladih letih. Nekateri vzreditelji so nam svetovali, da lahko parimo in da mladiči ne bodo podedovali teh slabih zobov, nekateri pa odsvetovali. Sedaj pa nas zanima vaše strokovno mnenje; ali se to zobovje podeduje in bodo mladiči tudi imeli pokvarjene zobe ali ne. Ne bi hoteli, da naša psička skoti slabe mladiče. 

Odgovarja dr. Gašper Berginc, dr. vet. med, genetika, laboratorij EVG

Glede pravilne rasti zob dobivamo veliko vprašanj vzrediteljev različnih pasem psov. Kljub temu, da gre za pogosto težavo psov pa na žalost z genetskega stališča ta problem še ne znamo do potankosti pojasniti. Pri telesnih lastnostih oziroma boleznih, ki nastanejo zaradi okvare enega gena, je genetska analiza precej enostavnejša, kot v primerih, kjer gre za vključenost več različnih genov in dejavnikov okolja. Pri zobovju gre za tak primer zato enostavnega genetskega testa, ki bi vam povedal ali je okvara zobovja dedne narave na žalost ni. V kolikor želite pariti z omenjenim samcem bi vam svetoval, da poizveste ali se napake v zobovju pojavljajo tudi pri starših, starih starših, bratih in sestrah. Na ta način boste dobili informacijo ali se v tej vzrejni liniji okvare zobovja pojavljajo pogosteje kot v splošni populaciji, kar je lahko znak, da gre za genetsko komponento. Vsekakor pa bi vam svetoval, da se obrnete še na Društvo ljubiteljev in vzrediteljev kraških ovčarjev www.dlvkos.si, kjer vam bodo lahko postregli s pasemsko specifičnimi informacijami o zdravstvenih težavah in na kaj morate biti še posebej pozorni.