Vizita za živali > Svetovalnica
283 ogledov

Kristalčki v mačjem urinu

Maine coon Profimedias
Mačka naše bralke ima v urini pogosto kristalčke, težave pa se kažejo s pogostim uriniranjem. Z namenskimi briketi se stanje umiri, bralko pa zanima, ali bi jih morala dajati mački tudi kot preventivo.
Vprašanje bralke: Imam mačko pasme main coon, ki so ji pred leti že ugotovili kristalčke v urinu. Jedla je posebne brikete in je bilo dobro. Kasneje sem opazila, da hodi veliko na vodo, zato sem spet kupila namenske brikete in je bilo vse dobro. Naj ji dajem te brikete tudi kot preventivo ali občasne kure?
 

Odgovarja Iris Selan, dr. vet. med., klinika Tristokosmatih

Pri mačkih, bolj pri samcih kot pri samicah, se velikokrat pojavljajo bolezni spodnjih sečil, ki se kažejo kot vnetja mehurja, vključno lahko tudi  s sečnimi kamni. Najpogostejši znaki so kri v urinu, pogostejše uriniranje tudi izven wc zabojčka in kjerkoli po stranovanju, nemir, ukrivljena drža telesa. Dietna prehrana je dveh različic. Hrana, ki topi kristale (uporabljamo jo dva do tri mesece) in hrana, ki preprečuje nastajanje novih, kot vzdrževalna. Če je muca podvržena temu, da se ji težave ponavljajo, svetujem hrano, ki preprečuje nastajanje novih kristalčkov in posledičnega vnetja. Seveda je dobro muco tudi spomniti, da popije več tekočine, saj bo s tem možnost nastajanja kristalčkov manjša.