Vizita za živali > Novice
823 ogledov

S činčilo vas lahko čaka tudi 20 let sobivanja.

činčila Anže Petkovšek
Činčile so zelo aktivne, rade raziskujejo, so čudoviti domači ljubljenci.
Po odgovore, zakaj za domačega ljubljenčka izbrati činčilo, smo se odpravili na obrobje Kranja, k biologinji in živalski terapevtki Niki Leben: "Pridite v našo štalo, kjer bivajo glodavci,"nam je dejala ob prihodu in tako smo v kotu ugledali to ljubko živalco, s prečudovito mehko dlako, činčilo. 
 
Arnie je skupaj s svojimi sosedi; hrčki, kunci in skakači, pomočnik na različnih delavnicah, kjer g. Nika, ki je med drugim tudi predsednica Bioexo (društvo ljubiteljev eksotičnih živali) med otroki širi znanje in pozitiven odnos do živali: 
 
"Otroci so na delavnicah navdušeni nad mehkobo njenega kožuščka, ker pa je naša živalca tudi zelo udomačena, zelo radi vidijo, da se stisne k njim. Samo enkrat se mi je zgodilo, da so se otroci umikali in zacvilili, ko je naš Arnie priskakljal do njih. Večinoma je otrokom in učiteljicam tako všeč, da bi ga najraje obdržali na šoli ali v vrtcu," izkušnjo z delavnic opiše naša sogovornica., ki opozarja, in da je ž

ival primerna za starejše otroke, stare nad deset let.

 

činčila | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

 Pazljivo z njo, da vam ne pade z rok

"Gre za žival, ki je aktivna in rada raziskuje, pri čemer pa je treba paziti, da nem ne pregrizne kak kabel, poleg tega skočijo zelo visoko in je njihovo varno območje treba zagotoviti tudi višje, ne samo na tleh," še pravi Lebenova, ki opozarja, da je treba činčilo pogosto spustiti iz kletke: "Dobro je če gre ven iz kletke vsak dan ali vsak drugi dan, v začetku smo zelo pazljivi in z njimi rokujemo nad podlago, da nam ne bi padli iz višine, saj so mladički zelo živahni."

Rada se naveže na človeka

"Priporočamo, da posvojite že udomačeno žival ali pa začnete udomačevati mladička, tako da z njim prijazno rokujete nad podlago, saj bo z nabiranjem pozitivnih izkušenj z vami postal zelo navajen na človeško bližino," na naše vprašanje, kakšen ljubljenček je ta simpatični glodalec, odgovori Nika Leben:

činčila | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Čez dan bomo činčilo pogosto našli spečo, včasih spijo celo na boku. Ponoči pa postanejo zelo aktivne, zato ne priporočamo, da bi jih imeli v spalnicah, saj rade ropotajo in bi nas motile pri spancu," njeno trenutno vedenje pojasni lastnica, morebitnim novim lastnikom pa priporoča naj bodo previdni pri združevanju odraslih činčil. 

Samčki se včasih stepejo
 
"V kletki imamo lahko po dve ali eno žival, če imamo par lahko pričakujemo mladičke, ko postanejo dovolj odrasle, samčki se včasih stepejo, zelo smo pa previdni pri združevanju odraslih ćinčil, saj lahko pride do agresivnega vedenja in se lahko med sabo poškodujejo."
 
Tudi zaradi svojega značaja, potrebuje večjo in predvsem višjo kletko od hrčkove na primer; s policami, plezalnimi vejami, kakšno hišico, kamor se lahko skrije. Oblanci, vejice in mivka zelo radi zletijo tudi mimo mreže iz kletke, zato lahko pričakujete tudi to, da boste morali nekoliko pogosteje pomesti v bližini kletke.
 

Činčila | Avtor: Profimedias Profimedias
Za na  tla so primerni vpojni leseni ostružki, ki jih je treba ves čas menjavat. Nekateri uporabljajo posebne prezprašne, ali pa so na voljo lesni briketi ali seno. Njen prostor naj ne bo izpostavljen prepihu, ker si lahko prehladi oči.

Za ohranjanje čistega kožuščka potrebuje činčila, ki sicer diši in je nasploh zelo čista žival, poseben pesek, kjer se lahko okopa. To počne enkrat dnevno. Nikdar pa je ne smemo kopati v vodi.

 

Nikoli je ne hranimo s svežo zelenjavo

"Činčil nikoli ne hranimo s svežo zelenjavo, vedno uporabimo suhe liste in seno, hranimo s posebno semensko mešanico zanje paziti pa moramo tudi na to, da je ne  obremenimo preveč s sladkimi priboljški ali sladkim suhim sadjem, da ne bi zbolel za sladkorno boleznijo. Radi imajo tudi poseben kamen za brušenje zob, pri nas jim pa damo tudi suhe vejice sadnega drevja, ker ne uporabljamo strupov v vrtu." je na vprašanje kaj jedo činčile, odgovorila naša sogovornica.

Življenjska doba tega južnoameriškega glodavca, ki v naravi najraje živi v skalnatih stenah z redkim rastlinjem, je v ujetništvu lahko tudi celih dvajset let. 

 
 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.