Vizita za živali > Svetovalnica
7230 ogledov

S psom, mačko ali dihurjem čez hrvaško mejo

Pes na morju
Če želite s svojim ljubljencem na dopust, morate vedeti tudi, kako z njim na zakonit način prečkati mejo.

"Za prevoz psov, mačk in dihurjev imamo v Evropski uniji enotna pravila," pojasnjujejo na Upravi RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. V enem vozilu lahko peljete največ pet psov, mačk ali dihurčkov, ti pa morajo biti označeni z mikročipom oziroma tetovirno številko, če je bila ta vtetovirana pred tretjim julijem 2011.

Duhurčki, mačke in psi morajo biti tudi veljavno cepljeni proti steklini, imeti morajo EU Potni list za hišne živali, ki ga je izdal pooblaščeni veterinar v Evropski uniji in v katerem so vpisani vsi zahtevani podatki o živali, skrbniku in opravljenem cepljenju proti steklini.

dihur | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Na upravi pojasnjujejo, da tako Slovenija kot Hrvaška dovolita odstopanje od veljavnega cepljenja proti steklini za žival, ki je stara manj kot 12 tednov in še ni cepljena proti steklini, ali je stara med 12 do 16 tednov in cepljenje proti steklini še ni veljavno.

Vse to pa le pod pogojem, da žival spremlja izjava v skladu z vzorcem iz dela 1 Priloge I Izvedbene uredbe Komisije (EU) št. 577/2013 in da so razen veljavnega cepljenja proti steklini izpolnjeni vsi ostali splošni pogoji za netrgovski premik.

Pes, mačka ali beli dihur, ki spremljajo svojega lastnika na počitnicah na Hrvaškem, mora biti obvezno čipiran in imeti EU Potni list za hišne živali. Mora biti veljavno cepljen proti steklini, razen če gre za "mlajšo žival" ki še ni cepljena oziroma cepljenje še ni veljavno in je lastnik podpisal ustrezno izjavo.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin

Ne dovoli jim vstopa

"Pri potovanju na Hrvaško morajo biti lastniki določenih pasem psov pozorni tudi na nacionalno zakonodajo Hrvaške, ki omejuje vstop psov določenih tako imenovanih nevarnih pasem, terijerjev tipa bull, ki niso vpisani v register Mednarodne kinološke zveze (FCI) in njihovih križancev," še dodajajo na upravi.

Gre za pse brez rodovnika in mešance s pasmami kot so pitbull terier, american staffordshire-terier, staffordshire-bullterier in bullterier.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Onlytime 16:04 24.julij 2017.

    Kakšen lastnik, takšen pes. Žival nikoli ni kriva za svoja dejanja. Kriv je lastnik in njegova vzgoja. Nimamo nevarnih in nenevarnih pasem. Imamo samo dobre in slabe lastnike (vzgojitelje). Pitbull je lahko prava muca in Beagel lahko pošteno ogrize. Seveda ...prikaži veča pa je zakonodaja tista, ki dovoljuje ali prepoveduje. Seveda jo je treba brezpogojno upoštevat.

Sorodne novice