Vizita za živali > Svetovalnica
10836 ogledov

Tega mački ne smete narediti

zivljenje 17.12.13. macka, foto: shutterstock Shutterstock
Mačke se rade igrajo, crkljajo, se z nami celo "pogovarjajo" in spijo. So pa stvari, ki jih mačke ne prenesejo …

Mačke niso šljaivci in zato sovražijo šale. Če ji boste prinesli novo igračko oziroma tuj predmet, ter jo postavili sredi sobe, jo bo najbrž nezaupljivo vohala in se ji počasi približala. Če boste ob tem vzkliknili ali plosknili, se bo zelo ustrašila in na veselje mnogih skrbnikov skočila v zrak. Tega nikar ne počnite, saj boste izgubili njeno zaupanje.

Previdnost velja tudi pri otrocih, ki radi nagajajo muckam in jih dražijo. Vlečenje za rep je eni od stvari, ki jih mačke ne preneseje in se lahko v tem primeru branijo s kremplji ter zobmi.

Mačke morate spoštovati in se v njihovi bližini primerno vesti, otroci jih ne smejo loviti in cukati.

Nikoli je ne smete udariti

Kot za vsa živa bitja velja tudi za mačke popolna prepoved fizičnega kaznovanja, kot sta tepež ali brcanje. Na takšen način bo mačka popolnoma izgubila zaupanje v vas in se ob vas ne bo počutila več varno.

Če mačka dela nekaj, česar ne bi smela, prekinite vedenje z glasnim “ne” ali drugim glasnim hrupom. Pri tem je zelo pomembno, da jo opozorimo med dejanjem in ne čez več minut ali ur. Če pridete domov in je vaša najljubša lončnica znova na tleh, ne smete kričati na mačko, saj ne bo vedela, zakaj kričite.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jerneja45 23:19 15.avgust 2017.

    Mačka je ljubljenček, ki od nas ne zahteva dosti, nam pa daje veliko. Mladički nas nasmejijo, odrasle muce pa s svojim prednjem pomirjajo. Luštne so, nežne, predvsem pa, verjamete ali ne... božanje mačke po trebuščku umirja glavobol.Poskusite

  • Avatar gujdek
    gujdek 22:49 28.julij 2017.

    Mačka je nekaj najlepšega, kar se ti lahko zgodi. Moj muc je umrl pri cca. 14 letih pred 10 leti, 5 meseci in 26 dnevi, vendar ne mine niti en dan, da se ga ne bi spominjal....

Sorodne novice