Vizita za živali > Svetovalnica
2780 ogledov

To morate vedeti pred nakupom činčile

činčila Anže Petkovšek
Bralec se odloča za nakup činčile. Strokovnjakinjo je povprašal, kje jo je najpametneje kupiti in kakšno kletko potrebuje.

Vprašanje: Pozdravljeni! Radi bi kupili činčilo. Kje svetujete nakup in kakšna je cena ponavadi? Kako veliko kletko potrebujem - oziroma kaj vse potrebujem pred nakupom? 

Odgovarja Nika Leben, mag. biol., predsednica Bioexo

Nakup činčile svetujem pri kom, ki zanje skrbi v domačem okolju in ne farmske. Take živali namreč doživijo socializacijo s človekom že v zgodnjem obdobju. Včasih lahko činčilo tudi posvojimo od koga, ki zanjo ne more poskrbeti in mogoče preko spletnega oglasnika najdemo koga, ki jih prodaja ali oddaja po simbolični ceni. Vedno pa preverimo, kako plašna je posamezna činčila, saj si najbrž želite, da bi imeli hišnega ljubljenčka, ki se vam rad približa.

Cene se gibljejo od 30 do 80 evrov, odvisno od barve kožuha. Najbolj pogoste in navadne so sive, obstajajo pa tudi zelo različne barvne različice, od njihove pogostosti pa je odvisna cena. Kletka mora biti kar visoka, dimenzij vsaj dolžine 80, širine 50 in višine 100 centimetrov. Imeti mora več polic, skrivališča, peščeno kopel in različne posodice za hrano ter napajalnik z vodo. Včasih tudi tako kletko po znižani ceni prodajajo preko oglasnikov ali pa jo dobite kar z živalmi.

Kot zelo aktivne živali priporočamo izpust tudi po stanovanju kadar ste z njimi in v tem prostoru obvezno umaknete dosegljive električne kable. Sicer pa v kletki lahko za njihovo rekreacijo poskrbi tudi zanje prilagojeno večje kolo. Želim vam veliko veselja pri novem družinskem članu!

činčila Vizita za živali S činčilo vas lahko čaka tudi 20 let sobivanja.
Sorodne novice