Vizita za živali
471 ogledov

Želva dobila prav poseben voziček

želva Terrapene carolina Maryland Zoo/Youtube
Tudi veterinarji se radi igrajo z lego kockami.

V živalski vrt Maryland v Združenih državah Amerike so julija sprejeli hudo poškodovano želvo. Oklep plazilca je bil kar na več krajih trebušne strani zlomljen. Kako je prišlo do nenavadnih poškodb ni znano. Po ustaljeni praksi bi morali veterinarji želvo imobilizirati, a so se domislili druge rešitve.

Žirafe v Živalskem vrtu Ljubljana neverjetno! Vizita za živali Zabavna dejstva o živalih, za katere še niste slišali

Invalidskih vozičkov za želve ni … no, ga bomo pa sami naredili

Kot poroča spletna stran Spiegel Online se je eden od veterinarjev spomnil, da bi lahko želvi zgradili invalidski voziček iz lego kock, ki bi razbremenil trebušček želve. V operaciji so želvi ustavili kovinske plošče, ki povezujejo zlomljene dele oklepa, po njej pa je bilo potrebno poskrbeti za pravilno razbremenitev oklepa. »Da bi se zlomi lahko zacelili, se spodnji del oklepa ne sme drgniti po tleh,« je razložil veterinar Garrets Fraess, ki dela v živalskem vrtu.

Invalidskih vozičkov za želve pa žal ni, tako, da so se morali veterinarji domisliti druge rešitve. Izdelali so nekaj skic, nato jih je Fraess poslal prijateljici, ki rada ustvarja z lego kockami. Nekaj tednov kasneje so veterinarji prejeli invalidski voziček za želvo, ki so ga prilepili s kleparskim lepilom.

Invalidski voziček iz lego kock bo želvi pomagal, da se bodo zlomi uspešno zacelili. Uporabljala ga bo najbrž vse do pomladi, saj se rane želv celijo počasneje kot pri sesalcih.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice