Slovenija
18 ogledov

"Referenduma se bojijo kot hudič križa"

Vizjak Anže Petkovšek
Vladna in sindikalna stran sta se po šesturnih pogajanjih spet razšli brez dogovora. Sindikati: Regres mora biti.

"Smo na tanki špagi. Ali se bomo dogovorili ali pa bo počilo," je za zurnal24.si povedal Aleksander Ogrizek, predsednik sindikata poklicnih gasilcev. Spet se je zaustavilo pri regresu. "Petini so ga že izplačali, nam pa ga ne bi izplačali, to je nepošteno," je ogorčen. Regres je sicer eden od dveh točk o katerih se vlada in sindikati še pogovarjajo.

Vlada bo še danes na podlagi sindikalnega predloga pisnega sporazuma oblikovala odgovor, na podlagi katerega se bodo sindikati v torek odločili, ali dogovor sprejmejo ali ne, v sredo pa si bosta strani izmenjali stališča, je povedal minister za delo Andrej Vizjak.Takrat bodo poskušali zapreti še zadnji dve od 19 točk.

"Če se okoli regresa ne bomo dogovorili, ga bomo v sredo izvzeli iz pogajalskih točk in šli v tožbo. Regres mora biti," dodaja Ogrizek. Sogovornik pa tudi pravi, da je dobil občutek, da si vlada morebitnega referenduma ne bo privoščila, "saj se ga boji kot hudič križa."

Vlada vse manj upanja

Kot je dejal vodja vladne pogajalske skupine, ima vse manj upanja, saj se pojavljajo stari predlogi, ki jih je vlada že večkrat zavrnila, zlasti glede regresa. Vizjak je pojasnil, da je dobil občutek, da so sindikati pristali na vladni predlog glede letošnjega regresa, vendar sindikati spet predlagajo regres v lanski višini, a z izplačilom v dveh obrokih, zdaj in jeseni, kar pa je z vidika proračuna isto.

Vlada v primeru, da sindikati pristanejo na polovično maso sredstev za regres, pristaja tudi na osemodstotno linearno znižanje plač in hkratno odpravo plačnih nesorazmerij, je pojasnil Vizjak. Vlada je popustila še glede povračila stroškov za prevoz na delo in pristaja na povrnitev kilometrine v višini osem odstotkov cene neosvinčenega motornega bencina.

Vlada: Sindikati neenotni

Po ministrovih besedah sindikalna stran ni enotna glede predlaganega linearnega znižanja plač, saj se nekateri zavzemajo za kombiniran sistem, pri katerem bi zmanjšali tudi razlike med plačnimi razredi.

Dodal je, da bi s tem spet uvedli plačna nesorazmerja, ki jih želijo odpraviti. Za sprejem takšne rešitve je po ministrovih besedah tudi nekaj formalnih ovir. Zasedati bi moral namreč svet za plače, ki pa ni popoln.

Vodja koordinacije stavkovnih odborov Branimir Štrukelj je po pogajanjih povedal, da bo tokrat očitno držala napoved premiera Janeza Janše, "pogajali se bomo do zadnje minute in videli, ali je dogovor mogoč".

V torek bodo sindikati imeli izredne sestanke, na katerih se bodo opredelili do tega, kar je sindikalna pogajalska skupina predlagala vladi, in do tega, kar je vlada odgovorila, je napovedal Štrukelj. To bo po njegovih besedah pomenilo dokončno odločitev sindikatov, ali bodo podprli sporazum ali ga bodo zavrnili.

Normative bi umaknili iz zakona

Glede standardov in normativov v šolstvu sta se strani dogovorili, da jih umaknejo iz zakona o uravnoteženju javnih financ, da se o tistih, o katerih je soglasje, dogovorijo v okviru socialnega sporazuma, za ostale pa ni nujno, da bodo usklajeni.

Časa za pogajanja je po Vizjakovih besedah še do srede, saj bo koalicija poskrbela, da bodo členi, o vsebini katerih se pogajajo, ostali odprti in bo še mogoče vlagati dopolnila. V sredo si bosta strani izmenjali stališča.

Več o današnjih pogajanjih lahko preberete tu.

Komentarjev 15
  • privat 20:56 17.oktober 2012.

    kaka je to država ,da jo predstavlajo bedaki??Noben pa noče načeti teme kraje Slovenije...?? Zakaj??

  • xy 23:50 07.maj 2012.

    Zato pa bi rabil v Sloveniji politika, ki bi imel jajca in bil vse te čeje spremenil in pridnim Slovencem omogočil človeku primerno življenje.

  • GERE 19:41 07.maj 2012.

    Kod član sindikata, ne dajem svojemu sindikatu mandata da popusti tej gnilim vladnim ukrepom. Ta samovšečna in samodržna vlada naj odstopi.