Slovenija
22 ogledov

Vlada bi privarčevala 818 milijonov evrov

dENAR Shutterstock
Vlada želi z različnimi varčevalnimi in prilagoditvenimi ukrepi letos privarčevati dobrih 818 milijonov evrov, prihodnje leto pa skoraj 949 milijonov evrov, je razvidno iz izhodišč za uravnoteženje javnih financ, ki jih je vlada danes poslala socialnim partnerjem.

Vladni predlogi so razdeljeni na tri sklope – notranje varčevanje, prilagoditve delovanja javnega sektorja in prilagoditve pri različnih državnih programih in politikah.

Z ukrepi za notranje varčevanje v javnem sektorju naj bi letos skupno privarčevali 120 milijonov evrov, prihodnje leto pa 150 milijonov evrov.

S prilagoditvami delovanja javnega sektorja, med katere spada tudi znižanje plač v celotnem javnem sektorju za 15 odstotkov do konca leta z možnostjo hitrejše odprave plačnih nesorazmerij, naj bi letos privarčevali dobra 402 milijona evrov, prihodnje leto pa 408 milijonov evrov.

S prilagoditvami programov in politik države, med katere spada tudi zmanjšanje državnih investicij, subvencij in drugih programov, znižanje letnega dodatka za upokojence ter prilagoditve nekaterih drugih socialnih transferjev naj bi letos privarčevali skoraj 296 milijonov, prihodnje leto pa skoraj 391 milijonov evrov.

Tajnikar: Radikalno varčevanje negativno vpliva na gospodarsko rast

In kakšni so odzivi po napovedanih varčevalnih rezih vlade?
Radikalno varčevanje v državnem proračunu negativno vpliva na gospodarsko rast in zaposlenost - ne le v javnem sektorju, ampak tudi zunaj njega, opozarja ekonomist Maks Tajnikar. "Da ti učinki ne bi bili preveč dramatični, je ključno, da vlada ob teh potezah potegne tudi tiste, ki so pomembne za gospodarsko rast," je pojasnil.

Ukrepi, ki jih načrtuje vlada, gredo v napačno smer, saj temeljijo predvsem na varčevanju, meni predsednik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Dušan Semolič. Več bi bilo potrebno storiti na prihodkovni strani proračuna, je prepričan.

Predsednik Sindikata policistov Slovenije Zoran Petrovič je načrt vlade za nižanje plač v javnem sektorju za 15 odstotkov v okviru varčevalnih ukrepov označil kot "skrajno nespametnega". Kot je še povedal, nihče v sindikatu policistov nima mandata za podpis pod take varčevalne ukrepe.

Predsednik Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije Branimir Štrukelj je o ukrepih vlade povedal: Gre za izzivanje socialnega konflikta.

"Teh ukrepov ne vidim kot rešitev. Vlada ne bi smela zmanjševati prihodke ljudem, ki so ta denar zaslužili," se je odzvala predsednica zveze društev upokojencev Slovenije Mateja Kožuh Novak.

V združevanju občin Slovenije ne nasprotujejo varčevanju, pričakujejo pa tudi sistemske ukrepe.

Komentarjev 11
  • deželan 19:34 26.marec 2012.

    BDP Slovenije je za 40% manjši od Nemčije , aktivno zaposlenih je v Nemčiji za 5% več. Torej v naši družbi prinesemo domov za cca 45% manj prihodkov, delili pa bi toliko kot drugi.naš MDP leta 2000 je bil ...prikaži več dobrih 17.000 $ , leta 2010 pa je 26.600 $ pa je še vedno premalo za pokritje vseh izdatkov države. Ali je sploh smiselno delati v gospodarstvu, če pa javni sektor enostavno porabi več pa tudi če gospodarstvo več prisluži.Popolni nesmisel je vzdrževati podeljene pravice ki nikomur ne koristijo razen samim porabnikom. Politiki so predstavniki celotne populacije in ne le tistega dela, ki ima podeljene pravice !!

  • maveg2605 13:12 24.marec 2012.

    jaz ne vem kaj še čakamo, skrajni čas da stopimo že enkrat končno skupaj tako kot to počnejo povsod po svetu in jim pokažemo da se z nas ne bodo delali norca.

  • 1111 08:39 24.marec 2012.

    ...gologlavi volilci ne morejo čutit izigranost...saj več, zakaj! ;)