Slovenija
46 ogledov

Vlada bo zaprosila za postopno prodajo NLB

NLB Anže Petkovšek
Vlada bo Evropsko komisijo uradno zaprosila za spremembo zaveze glede prodaje NLB.

Vlada bo Evropsko komisijo zaprosila za določitev možnosti, da 75 odstotkov minus eno delnico največje slovenske banke proda v več korakih. Do konca 2017 bi tako Slovenija lahko prodala najmanj 50 odstotkov banke, preostalo pa do konca 2018.  "Z določitvijo možnosti, da se ta cilj doseže v več korakih, se zagotovi večja pravna varnost morebitnih zainteresiranih vlagateljev, s tem pa izboljšuje možnosti glede višine kupnine," so pojasnili.

Slovenija se je v zameno za zeleno luč Bruslja obsežni državni sanaciji Nove Ljubljanske banke (NLB) konec 2013 med drugim zavezala, da bo do konca letošnjega leta prodala večji del banke, ob tem pa ohranila kontrolni delež.

Predlog za spremembo zavez po navedbah ministrstva stremi k zagotovitvi čim boljših pogojev za prodajo banke ob upoštevanju, da pri izvajanju zavez ne sme priti do izkrivljanja konkurence na trgu. Ker je vsebina dela odločbe Evropske komisije iz leta 2013 zaradi interesa NLB zaupne narave, drugih informacij o predlaganih spremembah na ministrstvu ne morejo podrobneje komentirati.

Ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager sta se na januarskem sestanku dogovorili, da bodo zaveze spoštovane v maksimalni možni meri, a tudi ob upoštevanju posebnih okoliščin, ki jih je v slovenskem primeru treba zagotoviti, da lahko država postopke izpelje kot odgovoren lastnik.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 1
  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 10:25 14.april 2017.

    edino kar bi bilo v slo za prodat je naša vlada,brez teh voluharjev bi bili druga švica,zdaj je pa že itak vse prepozno in se tudi z ponovno osamosvojitvo nimaš za kaj borit ,ker prodano ni več tvoje za vse ...prikaži veče večne čase,preprosto se bo slo razpadla in bomo priključeni na italijo austrijo in hrvaško,ker mi smo navadni butnglavci