Slovenija
72 ogledov

Vlada hiti z zaposlovanjem

podpis koalicijske pogodbe 25-01-2011 Anže Petkovšek
Vladna kadrovska komisija je obravnavala predlog Turkovega ministrstva, po katerem bi 11 sedanjih vršilcev dolžnosti direktorjev in generalnega sekretarja za naslednjih pet let imenovali za uradnike na položaju.

V sedanji vladi hitijo z zaposlovanjem. "Da se sedanji vladi bliža konec, med drugim kaže hitenje s kadrovskimi postavitvami nekaterih Janši oziroma posameznim ministrom zvestih kadrov," so danes zapisali v Dnevniku. Po njihovih informacijah je tako vladna kadrovska komisija obravnavala predlog Turkovega superministrstva, po katerem bi kar 11 sedanjih vršilcev dolžnosti direktorjev in generalnega sekretarja za naslednjih pet let imenovali za uradnike na položaju.

Vlada naj bi torej jutri za generalne direktorje direktoratov postavila nekdanjega poslanca SDS Mira Petka (za medije), Draga Balenta (za šport) in Boruta Rončevića (visoko šolstvo in znanost). Prav tako naj bi Tomaž Rozman postal "pravi" generalni sekretar ministrstva, Jože Dežman pa "pravi" direktor državnega arhiva.

Za vršilca dolžnosti imenovani dvakrat po pol leta

Na Dnevniku opozarjajo na dejstvo, da so bili omenjeni kadri za vršilce dolžnosti imenovani kar dvakrat po pol leta. Na ministrstvu pa jim tudi niso odgovorili, zakaj so se za imenovanja odločili prav zdaj, saj večini vršilstvo dolžnosti poteče konec marca. Na ministrstvu kot razlog za to, da jih niso že po pol leta imenovali za petletni mandat, navajajo, da "niso ujeli roka, da bi po prvih šestih mesecih že imeli izide razpisov za imenovanje direktorjev".

Na položaju ne bodo pet, ampak šest let

Na Dnevniku navajajo sogovornike iz vladnih vrst, ki izpostavljajo povsem drug vidik. "S tem ko bodo na uradniška mesta z mandatom imenovani šele zdaj, bodo lahko na čelu direktoratov oziroma organov v sestavi skupaj šest let (leto dosedanjega vršilstva dolžnosti in pet let mandata). Če jih v primeru oblikovanja nove vlade novi predstojnik na teh mestih ne bi več želel (in pred imenovanjem na položaj niso imeli statusa uradnika pri istem delodajalcu), jim do izteka dobe imenovanja pripada delovno mesto v nazivu iste stopnje oziroma odpravnina. Ta je sicer po Zujfu precej zmanjšana in znaša eno povprečno bruto mesečno plačo, kot so jo prejemali pred prenehanjem položaja, za vsako polno leto do izteka mandata," so še zapisali.

Komentarjev 22
  • sdafd 15:47 25.januar 2013.

    bedak na kvadrat si... ti bom obrazložil zakaj... 1. bedak si kr podpiraš republikance! (bogataše, ki jim je interes samo za njihove privilegije). 2. bedaki si kr sploh ne veš kaj je totalitarni sistem in kar nekaj ponavljaš okoli ko ...prikaži večo en pagaj brez možganov...

  • franke 13:57 25.januar 2013.

    UPAM DA VLADO NE BO NIKDAR VEČ VODIL JANŠA.

  • Oxxo 16:57 18.januar 2013.

    DA! Človek je zelo bolan!