Slovenija
19 ogledov

Vlada in občine blizu dogovora, delovanje občin ni ogroženo

Združenja občin in vlade so se uskladili, da naj bi v prvih mesecih letos višina povprečnine ostala 525 evrov, nato pa bo znižana za toliko, za kolikor bodo uspeli s sistemskimi spremembami znižati stroške občin. Podrobnosti dogovora naj bi dorekli jutri na sestanku s finančnim ministrstvom.

Na današnjem pogovoru s predsednikom vlade Mirom Cerarjem so predstavniki skupnosti občin izpostavili, da so finančna sredstva občinam zakonsko predpisana ter natančno metodološko izračunana, namenjena pa so uresničevanju pravice državljank in državljanov, občank in občanov do lokalne samouprave.

"Uresničevanje te pravice v vsem njenem obsegu in v skladu z vsemi zakonskimi določili mora finančno zagotoviti država," so na sestanku predstavniki občin izpostavili premierju Cerarju. Ob tem so še dodatno opozorili, da pomeni nižanje sredstev za občine, zmanjševanje sredstev za potrebe občank in občanov.

Predlog vlade bi ogrozil tudi delovanje vrtcev in ostalih zavodov

S predlaganim zneskom 514 evrov na prebivalca občine ne bi bile sposobne zagotoviti niti zakonsko določenih nalog kot so vrtci, vključno s plačami vzgojiteljic in zagotavljanja normativov, zagotavljanje materialnih sredstev za šole, sredstva bodo ogrozila tako pomembne dejavnosti kot so npr. pomoč na domu, financiranje varnih hiš, materinskih domov, javnih kuhinj, kulturnih ustanov, društev in dogodkov in številnih drugih, ki jih občine izvajajo za lokalno prebivalstvo ter marsikdaj s tem rešujejo tudi socialno stisko ljudi.

Tako so predstavniki skupnosti občin predlagali, da se v državnem proračunu zapiše različne zneske povprečnine. Prvo v višini 525 evrov na prebivalca, naslednje v nižjih zneskih, ti pa bi morali zaobjemati sistemska znižanja stroškov občin v tistem obdobju. Ta način bi omogočal zavezo državne strani, da bo aktivno delala na znižanju stroškov občin, hkrati pa ohranitev nivoja primanjkljaja pod 3 odstotki BDP.

Predsedniku vlade je bil predlog blizu. Po usklajevanju s pristojnimi ministri je prisotnim predstavnikom skupnosti občin predlagal, da se za višino povprečnine določi padajočo lestvico začenši z zneskom 525 evrov za prvih nekaj mesecev, v naslednjih mesecih bi bili v proračunu zapisani zneski nižji, istočasno pa bi skozi sistemske spremembe nižali stroške občinam. Sklenjen dogovor o višini povprečnine bi vseboval tudi zaveze in poti kako bi to dosegli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.