Slovenija
15 ogledov

Vlada in sindikati znova za mizo

slovenija 28.05.08 Gregor Virant minister za javno upravo RS Slovenije, portret, Saša Despot
Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja bodo danes nadaljevali pogajanja o načinu izplačila tretje četrtine odprave plačnih nesorazmerij za nazaj.

Po ponedeljkovem sestanku je jasno, da so že zelo blizu dogovora, saj je vlada nekoliko spremenila predvidene zakonske rešitve, s katerimi so zdaj načeloma zadovoljni tudi sindikalisti.
Tudi v najnovejšem vladnem predlogu dinamika izplačila ostaja ista: dolg do javnih uslužbencev bi država poravnala s prvim obrokom najpozneje do konca februarja 2014, z drugim pa najpozneje do konca januarja 2015.

Pristali bi tudi na zamudne obresti

Če bodo sindikati tak zakon podprli, je vlada pripravljena pristati na to, da bi do izplačila končnega obroka tekle zakonite, 8,5-odstotne zamudne obresti, in ne zgolj revalorizacijske. Pri določitvi slednjih gre sicer za stvar dogovora, a je beseda v tem primeru tekla o štirih oziroma petih odstotkih. Kot je za STA pojasnil notranji minister Gregor Virant, je razlika med prvotnim in najnovejšim predlogom minimalna – gre za okoli dva milijona evrov.

Vlada je pripravljena umakniti tudi sprva predviden člen, ki bi ustavil možnost vlaganja tožb ali predlogov za izvršbo.

Sindikati večinoma zadovoljni

Z zadnjo vladno ponudbo so sindikati večinoma zadovoljni in poudarjajo, da gre za boljši in dejansko približevalni predlog. V teh dneh so proučevali predloge, glede na zadnje odzive pa je pričakovati, da bi se z vlado lahko dogovorili že danes.

Če sindikati vendarle ne bodo soglašali s sprejetjem zakona, naj bi bila edina možnost, ki še preostane vladi, da delodajalcem predlaga oziroma naloži, naj svojim javnim uslužbencem ponudijo individualno poravnavo.

Komentarjev 1
  • dragec 13:23 07.november 2013.

    Sindikati, ali res verjamete Virantu?????? že vas je večkrat prevaral in obljubljal, Dodro se zamislite, članstvo vas gleda!!!!